Поділитись:

Чи буде Філарет предстоятелем об'єднаної церкви: суперечливі коментарі церкви та релігієзнавця

Четвер, 06 грудня 2018, 23:26
Чи буде Філарет предстоятелем об'єднаної церкви: суперечливі коментарі церкви та релігієзнавця

Ширяться чутки, що нинішній глава УПЦ Київського патріархату патріарх Філарет можливо балотуватметься на посаду предстоятеля Єдиної помісної української церкви.

Речник голови Верховної Ради, релігієзнавець Андрій Ковальов, який раніше працював в інформаційному відділі УПЦ КП, заявляє, що не буде, однак у церкви інша думка.

Про це повідомляє Українська Правда. 

"Філарету наступного року виповниться 90 років. Наскільки мені відомо, це такий елемент переговорів із Константинополем і прояв мудрості патріарха, що потрібно посаду предстоятеля у помісній церкві поступитися молодому предстоятелю... Це дуже правильний і символічний знак в контексті створення нової церкви, відродження".

"Мені видається, що Філарет хоче бачити на цій посаді молодого, набагато молодшого за себе патріарха, предстоятеля. Щоб давати сигнал і в майбутнє мирянам, впевненість, що він приходить надовго. Він молодий, в нього є сили, є нова візія розвитку церкви", — додав Ковальов.

За словами Ковальова, 41 архієрей УПЦ КП має шанси стати предстоятелем.

Але в Українській православній церкві Київського патріархату закликали користуватися першоджерелами, а не ширити чутки про майбутнього предстоятеля єдиної помісної УПЦ.

"Каждый мнит себя стратегом, видя бой со стороны". Хоча є низка речей, які коментувати ще не час, бо праця триває, і шум навколо них зчиняється не для її успіху, а якраз навпаки", - стверджує керівник інформаційного відділу УПЦ КП, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) у Facebook.

За його словами, патріарх Філарет 19 листопада розповів, як буде діяти, в разі висування від УПЦ КП його кандидатури в предстоятелі.

"Якою буде моя відповідь на пропозицію про обрання, якщо вона буде оголошена офіційно на соборі - я також офіційно повідомлю собору", – прокоментував Філарет.

 

"Прошу послуговуватися першоджерелом, а не коментарями чуток, поширення яких лише перешкоджає досягненню рішень, прийнятних для всіх учасників процесу", – закликав Євстратій.

Також архієпископ відзначив, що навіть, якщо на якісь заяви чи чутки не дається коментар, спростування чи відповідь – це не означає, що немає чого сказати чи що поширюване на 100% правда.

"Є речі, на які мовчання – найкраща відповідь"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл – серед кандидатів на предстоятеля нової УПЦ, – ЗМІ

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
15 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024
02 квітня 2024
01 квітня 2024