Поділитись:

Польські виші переманюють українських студентів

Середа, 05 грудня 2018, 17:17

Польські виші зараз буквально полюють на українських абітурієнтів. Оскільки багато своїх поїхали вчитися у Західну Європу.

Ректори університетів сусідньої країни не приховують, що хочуть, щоб українці їхали навчатись до них, – йдеться у сюжеті "Сніданок з 1+1".

У Польщі вже навчається майже 40 тисяч студентів. З них 10 тисяч звільнені від оплати. 

Заради цього щороку вигадують різні акції та способи заохотити абітурієнта з України. Відносно новий спосіб – дуальна освіта. Це коли студент одночасно вчиться і працює. А роботодавець сплачує за навчання. Таким чином студент не лише отримує диплом про вищу освіту, а й має на момент випуску 2-2,5 роки досвіду роботи.

Президент Міжнародного університету логістики і транспорту не приховує – запровадили таку програму, щоб заманити студентів.

"Після першого року найкращі студенти мають право перейти на систему дуальної освіти. Для них формується індивідуальна програма навчання. Відповідно до неї студент 3 дні на тиждень навчається у нас і два дні працює в обраній компанії", – розповідає він. 

Виш – приватний. Чим більше там студентів, то більше коштів він отримує. Тож абітурієнтів спокушають і іменами компаній, в яких вони зможуть стажуватись: Amazon, DHL, Volkswagen, Still і багато інших. Зарплата всюди різна, але є одна важлива умова.

"За свою роботу студент отримує винагороду, яку ми з компаніями обговорюємо заздалегідь. Проте вона не може бути меншою, аніж вартість навчання в університеті", – зазначив очільник вишу.

Поки що Вроцлав – одне з небагатьох польських міст, де можна знайти подібну систему освіти. Проте є й інші варіанти для студента навчатись безкоштовно. Наразі приблизно 25 % всіх українських студентів у Польщі звільнені від оплати за навчання. Решта ж навчається за рахунок батьків або ж знаходить способи підзаробити у вільний від навчання час. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів