Поділитись:

«Це несправедливо» – депутат Алла Надточій про платне навчання для немісцевих дітей у луцьких школах

Субота, 01 грудня 2018, 10:00
«Це несправедливо» – депутат Алла Надточій про платне навчання для немісцевих дітей у луцьких школах

Депутат Луцькради Алла Надточій вважає, що питання щодо оплати навчання дітей у школах та садочках міста, батьки яких не прописані та не платять податків в місті, не повинне вирішуватись суто в стінах Луцькради.

На думку депутата такі речі, в першу чергу, потрібно обговорювати двом управлінням освіти – міському та обласному. Їм би варто було вирішити питання із субвенціями та визначити шлях фінансування навчання школярів, батьки яких не зареєстровані в Луцьку.  

До того ж, на думку депутата, достеменно визначити, в кого є прописка, в кого ні - теж не вийде. Оскільки, відповідно до нових вимог законодавства, батькам першокласників достатньо було показати договір оренди житла,  який засвідчував, що вони територіально проживають поруч з певною школою.  Та й  сама прописка часом не збігається із місцем проживання, бо можуть бути люди прописані десь в Шацьку, а проживати з дітьми в Луцьку, чи навпаки з луцькою пропискою жити деінде.

«Неможна прив’язуватись до прописки», - переконана депутатка.

За її словами на кожну луцьку школу можна по різному вивести коефіцієнт того скільки витрачається коштів на одну дитину і, відповідно, будуть різні субвенції. Адже, наприклад, в одній школі  півтори тисячі учнів, в другій – більше як дві тисячі учнів, а в третій може бути 500.  Тобто є школи з меншим наповненням, а є переповненні.

«Вони ж (управління освіти Луцькради – К.) взяли всіх школярів  і розбили порівну всю суму. Але це неправильно бо, скажімо, в одних школах 25 гривень може йти в день на дитину, а в іншій, де менше учнів, умовно 200 гривень. Ось  несправедливість таких рішень, які треба було б зовсім на інших рівнях обговорювати», - сказала Алла Надточій.

Алла Надточій зауважила, що неправильним є й те, що в цей проект рішення долучили й позашкільну освіту в розрізі музичних та спортивних шкіл. Адже якщо поряд з школами та садочки нелогічно включати заклади позашкільну освіти. Адже там і так платять за заняття навіть міські діти, і небагато учнів займаються безкоштовно.

 «Я б до цього питання не поверталась і поставила на ньому червоний хрест. Хіба що ми можемо до цього повернутись в розрізі спілкування з різними районними, селищними радами, ОТГ, облрадами. ОТГ могли б, скажімо, платили за «своїх» дітей, або домовитись на рівні облради, щоб вони повертали нам кошти, але в жодному разі не брати платню з батьків, бо це не справедливо і неправильно», - сказала Алла Надточій.

Читайте також: У Луцьку хочуть брати гроші за навчання немісцевих дітей в садочках та школах

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
02 травня 2024
01 травня 2024
29 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
23 квітня 2024
18 квітня 2024
16 квітня 2024
15 квітня 2024
14 квітня 2024