Поділитись:

Як у Луцьку розмитнюють "євробляхи"

П'ятниця, 30 листопада 2018, 16:31

З виходом нових законів про розмитнення 8487 та 8488 відкритим залишалося питання, як же розмитнити тим, хто уже перебуває в Україні на авто в режимі транзиту та тимчасового ввозу? Невже потрібно знову виїжджати з території країни?

Для таких автовласників запровадили спрощену схему розмитнення. Усі деталі щодо цього роз'яснив менеджер з регіонального розвитку West Auto Hub Олександр Бригадир. 

 

Як змінилась схема розмитнення авто?

Раніше для розмитнення авто потрібно було:

  • зібрати всі документи,
  • підготувати ПДГ та оплатити вартість розмитнення,
  • перетнути кордон на авто,
  • доставити авто в зону митного контролю, де пройти всю процедуру розмитнення.

Додатково потрібно було пройти сертифікацію Євро-5, адже тільки при відповідності цим нормам авто може бути розмитненим. Проте прийняття законів №8487 та №8488 зобов’язало автовласників розмитнити й ті транспортні засоби, які вже перебувають на території України. Щоб спростити цю схему та не зобов’язувати автовласників здійснювати виїзд та в’їзд через кордон, Кабінет Міністрів України видав постанову, що спрощує розмитнення для тих, хто вже перебуває в країні.

Зараз власникам авто на єврономерах потрібно:

  • зібрати пакет документів,
  • написати заяву про зміну митного режиму “транзит/тимчасове ввезення” на митний режим “імпорт”,
  • доставити автомобіль до найближчої зони митного контролю,
  • здійснити розмитнення авто.

Які документи потрібні для розмитнення за новими законами?

Найболючішим питанням для автовласників може бути підготовка та збір документів для розмитнення. Далеко не всі мають на руках повний пакет документів, що підтверджують право власності на авто. Поточну ситуацію ускладнює те, що розмитнити можливо тільки той автомобіль, який вже знято з обліку в країні, де ви його придбали. Проте не все так складно.

Зазначимо, що у багатьох країнах Європи для зняття авто з реєстрації не потрібно перетинати кордон автомобілем. Тобто ви берете наявні на цей момент документи, їдете до власника в країну, де купували авто та знімаєте його з реєстрації. Після цього розпочинаєте розмитнення авто в Україні.

Для розмитнення вам необхідно надати:

  • документи, що підтверджують зняття авто з обліку за кордоном (відмітка в техпаспорті чи інше),
  • документи, що підтверджують право власності (купча, інвойс, рахунок-фактура чи інше),
  • паспорт,
  • ідентифікаційний код,
  • техпаспорт на авто,
  • номер заяви на керівника місцевого управління ДФС про зміну митного режиму “транзит/тимчасове ввезення” на митний режим “імпорт”.

Сертифікат Євро-5 вже не потрібен?

Згідно із законом, розмитнити можна будь-які транспортні засоби, що відповідають сертифікаційним нормам України. Ці норми мають бути не нижче Євро-2, а це орієнтовно авто після 95-го року випуску. Однак, зверніть увагу, що для державної реєстрації вже розмитненого авто сертифікацію все-таки треба буде проходити: сертифікат відповідності нормам є обов’язковим.

Що щодо знижки на розмитнення?

Новий закон визначає пільговий період, у який буде діяти “знижка” на розмитнення, а саме: протягом перших 3 місяців дії закону автовласники сплачуватимуть 50 % вартості акцизного збору.

Важливий момент: якщо ваше авто ввезено за дорученням, то ви і людина, на яку воно оформлено, втрачаєте право на знижку в 50 % на друге авто, яке ви, можливо, захочете ввезти впродовж дії пільгового періоду.

Що з приводу штрафу за протермінування режиму “транзит”?

Митний режим “транзит” має свій термін. За його протермінування автовласник має сплатити штраф у розмірі 8 500 грн. Проте зауважимо:якщо ви вже заплатили цю суму та плануєте розмитнення – повторного стягнення штрафу на митниці не відбуватиметься! З іншого боку, якщо вам вже виписали штраф за протермінування митного режиму “транзит”, вам просто потрібно сплатити цей штраф.

Якщо автовласник не встигає розмитнити авто до завершення терміну транзиту? Потрібно платити штраф?

Якщо у вас залишилося занадто мало часу для підготовки документів та розмитнення авто або час спливає, а у вас немає достатньої суми коштів для розмитнення, то ви можете розмістити автомобіль на митному складі в режимі “митний склад”, який є, наприклад, на території комплексу WEST AUTO HUB. Це зупинить відлік часу в режимі транзиту та дасть додаткові дні для підготовки документів.

Вже не можна проїхати кордон без сплати мита?

Законом встановлено: якщо ви перетинаєте кордон на іноземному авто, то повинні внести заставу в сумі митних платежів за ваше авто. У разі виїзду на цьому ж автомобілі, грошова застава повертається автовласнику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кордоні з Угорщиною з’явилося кладовище "євроблях" (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів