В Україні – скандал навколо полювання на лосів

П'ятниця, 30 листопада 2018, 06:40

Окружний адміністративний суд Києва дозволив полювання на лося європейського.

Він визнав недійсним наказ Міністерства екології "Про внесення змін до Переліку видів тварин, які заносяться до Червоної книги України (тваринний світ)" і порахував протиправним внесення цього виду в Червону книгу, – пише "Сегодня". 

Як повідомляють в прес-службі установи, суд ухвалив таке рішення, оскільки на сьогодні немає жодного наукового обґрунтування для внесення лося в список тварин, що охороняються.

Але це рішення фактично не розв'язує руки мисливцям і не дає їм права вже сьогодні відстрілювати лосів. Про це розповів український еколог і зоолог, завідувач кафедри екології та зоології навчально-наукового центру "Інститут біології і медицини" Київського національного університету імені Тараса Шевченка Дмитро Лукашов.

"Суд каже, що немає наукових досліджень. Це не справа суду визначати наявність і якість наукових досліджень. Наукове співтовариство, а саме Національна комісія при Академії наук, проголосувало за внесення лося до Червоної книги. Наука сказала своє слово. І ніякий суд не може скасувати це рішення. Крім того, є закон "про Червону книгу України", є причини виведення тваринного з Червоної книги. Для цього повинна бути інформація про, наприклад, зростання чисельності лосів. Є процедура виведення тварини. Рішення суду це не встановлює. Важливо сказати, що це рішення спрямоване на скасування наказу Міністерства про включення до Червоної книги, а не на сам виняток. Це трошки інша ситуація ", – вважає Лукашов.

У зв'язку з цим експерт не радить вже сьогодні починати відстрілювати цих тварин. За це буде загрожувати відповідальність, адже поки лось європейський перебуває в "червоному списку". Крім того, вчені поки не фіксують реального зростання популяції.

"Сьогодні людину можна покарати за полювання. Є ризик, тому не варто стріляти і кидатися на нього полювати. Також, за останніми даними, чисельність лося скоротилася в рази. Зараз триває суперечка, його поголів'я – 4-6 тисяч. Але це значне скорочення. тому що в 1991 році їхня популяція була більш 20 тисяч", – продовжує вчений.

Зі слів Лукашова, наукове співтовариство буде наполягати на тому, щоб лось європейський і далі перебував під захистом.

"Будемо боротися, щоб не вивели цю тварину. Ми голосували за його внесення. І ця думка була аргументовано", – резюмував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині в національному парку браконьєри застрелили лося