Поділитись:

У Польщі депутата-кнопкодава вигнали з фракції та погрожують прокуратурою

П'ятниця, 15 квітня 2016, 11:57
У Польщі депутата-кнопкодава вигнали з фракції та погрожують прокуратурою

Депутата польського Сейму Малгожату Зверцан виключено з опозиційної фракції "Kukiz'15" за голосування карткою відсутнього колеги.

Опозиція ж погрожує заявити у прокуратуру про скоєння злочину і вимагає скасувати результати голосування, – повідомляє Укрінформ.

Сама Зверцан визнала свою провину і вибачилася.

"Я зробила помилку, оскільки не знала, що це незаконно", – заявила вона.

Колега по партії Корнель Моравецький сказав, що сам попросив колежанку проголосувати за нього.

Та попри це на терміново скликаному засіданні фракції Зверцан виключили з фракції, Моравецький же на знак протесту вийшов із неї сам.

Тим часом найбільша опозиційна партія парламенту "Громадянська платформа" (РО) поінформувала, що подасть скаргу на Зверцан до прокуратури, і наполягала на визнанні голосування недійсним.

Утім, маршалок Сейму Марек Кухцінський на це не погодився.

За оцінками польських юристів, депутат, який голосував за свого партійного колегу, може відповісти перед законом за "інтелектуальну фальсифікацію" чи перевищення повноважень, а депутат, за якого проголосовано - за підбурювання до злочину.

Не виключено, що у світлі вищезазначеного Зверцан змушена буле скласти депутатський мандат.

У Польщі вже були прецеденти "кнопкодавства". У 2010 році варшавський суд присудив двом колишнім депутатам партії Союз демократичної лівиці (SLD), які проголосували за своїх колег, виплатити по п'ять тисяч злотих (понад 1,2 тисячі доларів) на громадські цілі. Після виявлення порушення в Сеймі тоді відбулося переголосування.

У ході вчорашнього голосування, під час якого виявлено порушення, під протести опозиції обрано нового суддю Конституційного суду Польщі. Лідер фракції РО у Сеймі Славомір Нойман наголосив, що цим голосуванням влада перекреслила усі можливості для пошуку компромісу щодо виходу з конституційної кризи в РП.

Надрукувати
мітки:
коментарів