Поділитись:

Супрун зазіхнула на сало: назвала його плюси й мінуси

Четвер, 29 листопада 2018, 09:18
Супрун зазіхнула на сало: назвала його плюси й мінуси

В Україні сало або люблять, або ненавидять, але мало хто є байдужим до нього. 

Про те, чи є в салі стільки ж користі, скільки уваги йому, написала у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

Як пояснила вона, сало – це суміш жирів. У ньому є насичені жири, а також моно- та поліненасичені жирні кислоти, як-от як у рослинних оліях. З одного боку, у салі досить багато таких некорисних насичених жирів. У 100 грамах – майже 40 грамів, а це подвійна денна норма для нашого організму. За день нам радять їсти не більше, ніж 20-30 грамів насичених жирів. Насичені жири – це ті ж висококалорійні жири, надлишок яких пов‘язують із ризиком атеросклерозу.

100 грамів сала має близько 900 калорій. Це майже половина денної норми калорій для людини, що помірно рухається. У салі також немає білків і клітковини, мінералів та низки необхідних нам нутрієнтів. Тобто багато їсти сала не варто. Але трошки – кілька скибок – можна і корисно.

З іншого боку, в салі все-таки більше жирів із ненасиченими жирними кислотами. Навіть більше, ніж у вершковому маслі. Такі жири добре впливають на стан судин.

А ось ще перелік корисних властивостей сала: 

  • Сало містить незамінні омега-3 поліненасичені жирні кислоти, потрібні для утворення оболонок довкола нейронів і протидії запальним процесам. У раціоні людей, що рідко споживають жирну рибу та екзотичне й дороге авокадо, таких жирних кислот бракує.
  • В салі є корисна речовина холін, що відіграє важливу роль в обміні жирів.
  • За вмістом о ненасичених жирних кислот сало дещо подібне до ріпакової олії та риб‘ячого жиру. Цікаво, в деяких дослідженнях виявлено, що від раціону та випасу свині вміст омега-3 жирних кислот може зростати.
  • В салі вітаміни D та Е, хоча їх вміст значно менший, ніж денна потреба організму.

Попри те, що багато людей бояться холестерину, в салі його не так багато. В 100 грамах сала міститься лише 95 міліграмів – третина денної норми для людей, що не мають атеросклерозу чи інших хронічних хвороб судин. Або ж половина від норми для людей із хворим серцем чи судинами.

А щоби сало принесло максимальну користь для здоров‘я:

  • Не вживайте сало у великих кількостях. Надлишок жирів може викликати дискомфорт у шлунку або кишківнику.
  • Пильнуйте свій раціон та зважайте на витрати енергії. Якщо ви раптом з‘їли багато сала, то в цей день не варто їсти масло, інші тваринні жири, м’ясо, а також солодощі.
  • Поєднуйте сало з крохмалистими продуктами – картоплею, кукурудзяною кашею, хлібом, та гострими компонентами – червоним перцем, гірчицею. Жири, що є в салі, допомагають краще засвоюватись червоним і оранжевим пігментам – каротиноїдам. Тому якщо їсте сало, то доповніть його морквою, помідорами або борщем. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 корисні властивості какао, про які ви не здогадувалися

 

Надрукувати
мітки:
коментарів