Поділитись:

Воєнний стан – це вбивство двох зайців одним пострілом

Вівторок, 27 листопада 2018, 15:15
Воєнний стан – це вбивство двох зайців одним пострілом

Суперечки, які нині вирують в українському суспільстві навколо введення воєнного стану, як правило, такого характеру:

  1. Чому військовий стан не вводився ще у 2014-му році;
  2. Порошенко це зробив, аби вплинути на вибори у 2019-му році.

Тарас Сафонюк, політолог (посередині)Тарас Сафонюк, політолог (посередині)

Спробую прокоментувати це в силу свого розуміння ситуації, що виникла. По-переше, те, що відбулося у Керченській протоці, кардинально відрізняється від анексії Криму та війни на Донбасі, оскільки це прямий напад офіційних військ РФ на ВМС України. Ні зелених чоловічків, ні так званих відпускників на Сході Москва не визнає. Риторика протистояння змінилася, і реакція України є невід’ємно обов’язковою. До того ж вводити воєнний стан потрібно із сильною армією! Чи були ЗСУ достатньо потужними для введення воєнного стану у 2014-му році? При наявності безлічі непідконтрольних добровольчих  батальйонів, політичною роздробленістю, наростаючою економічною кризою, без чітко сформованої коаліції західних держав проти путінської Росії, враховуючи, що МВФ не дає кредити країнам, у яких введений воєнний стан, його запровадження могло б, на мою думку, потягнути за собою ряд негативних наслідків та значно погіршити ситуацію. Зараз ситуація якісно інша. 

По-друге, вибори, як планувалося, відбудуться 31 березня 2019 року. Вчора відповідне рішення ухвалила на позачерговій сесії Верховна Рада України. Однак без політичної риторики тут не обійшлося. На темі воєнного стану спекулюють зараз усі політичні сили, і не всім він їм грає на руки.  Весь минулий день політикум України кричав про те, що це зроблено для відтермування виборів 2019-го, чим, ще не знаючи про це, підставляли себе. Ні 23-х українських полонених, ні відкриту агресія РФ так не обговорювали, як вибори, вибори, вибори. Зрозуміло, що стоїть у пріоритеті цих людей, на жаль. У кінцевому результаті Порошенко запропонував ввести воєнний стан терміном у 30 діб, тим самим загнавши у патову ситуацію своїх політичних опонентів, що вже встигли на цьому попіаритися. Президент збурив суспільство України, безліч політиків показали своє лице на цьому фоні. Перед виборами це може бути непоганою "розкачкою" рейтингів Порошенка. Враховуючи, якщо поряд з безвізом, отриманням Томосу буде активна консолідація світової спільноти проти Москви та можливе, дай Боже, зрушення ситуації на Сході на користь України, Порошенко очевидно буде у виграші.

Отже, воєнний стан введений в десяти областях України, що межують із РФ, для ефективної та швидкої відповіді в разі відкритої агресії Москви. Воєнний стан в Україні, як і війна, – «гібридний». Він не обмежує свободу слова та ряд інших факторів, які прописані в Конституції при введенні воєнного стану. На цьому фоні відбувся постріл, що вбиває двох зайців: розпочався новий етап формування світової коаліції проти РФ, а також відбулася «політична чистка» українських популістів, які мали вигляд відвертих нікчем, що піклуються лише про власні інтереси, вчора на позачерговій сесії. Блокуючи трибуну, вимагаючи перерви та постійно спекулюючи на темі виборів. Якщо, як стверджує пропагандистська машина Москви, у Керченській протоці була навмисна провокація із боку України, тоді капкан закривається, друзі.

Насправді тяжко тверезо оцінити ситуацію, маючи так мало інформації. Однак в будь-якому випадку зараз Україна потребує консолідації в суспільстві, відкинувши політичні вподобання. Головне не панікувати та підтримувати одне одного у ці не легкі часи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що обіцяють українські політики і як ростуть їхні шанси на виборах

Надрукувати
мітки:
коментарів