Поділитись:

У Національному банку України розповіли про ризик-менеджмент

Четвер, 14 квітня 2016, 17:16
У Національному банку України розповіли про ризик-менеджмент

Начальник Управління процесного менеджменту Національного банку України Інна Турченко розповіла про впровадження міжнародних підходів до управління операційними ризиками.

Основні проблеми ризик-менеджменту обговорили під час IV Щорічної Банківської Конференції "Управління операційними ризикамиˮ, – повідомляє Національний банк України на своїй сторінці у Фейсбуці.

Операційні ризики – це група ризиків, що виникають в процесі поточної діяльності (операцій) банку, це ризик прямих або непрямих втрат, викликаних помилками або недосконалістю процесів, систем в організації, помилками або недостатньою кваліфікацією персоналу організації або несприятливих зовнішніх подій нефінансової природи (наприклад, шахрайство або стихійне лихо).

Нова концепція впровадження міжнародних підходів до управління операційними ризиками передбачає чотири основні напрямки:

  • вдосконалення системи управління безперервністю діяльності, як одного із ключових пріоритетів.

Головним інструментом управління безперервністю в банках є розробка плану безперервності діяльності – Business Continuity Plan (BCP). Важливою умовою ВСР є всеосяжне охоплення усіх ризиків банку, а також координація внутрішньобанківських та зовнішніх дій, тобто взаємодій з контрагентами.

  • Запровадження "best practiceˮ з управління операційними ризиками та розробку основних інструментів контролю операційного ризику, серед яких RCSA (оцінювання ризиків та контролів), збір статистики щодо подій операційного ризику, відстеження ключових індикаторів ризику;
  • впровадження управління внутрішніми процесами НБУ, а саме їх оптимізація та автоматизація;
  • розвиток системи внутрішнього контролю.

"Керівництво Національного банку приділяє значну увагу питанням ризик-менеджменту. Національний банк продовжує впровадження міжнародних підходів до управління операційними ризиками, в тому числі і для комерційних банківˮ, – наголосила Інна Турченко.

Вона порекомендувала банкам звернути увагу на проект нового документу Базельського Комітету з управління операційними ризиками – Review of the Principles for the Sound Management of Operational Risk, та запропонувала учасникам фінансового ринку активно співпрацювати в частині обміну досвідом щодо управління операційними ризиками в банківському секторі.

Надрукувати
мітки:
коментарів