Поділитись:

«Дивляться на кандидата, як на майбутнього напарника», – поліцейська про набір патрульних (інтерв’ю)

Вівторок, 20 листопада 2018, 20:00

На Волині триває набір до патрульної поліції. Охочі хлопці та дівчата, які хочуть змін у країні та не бояться бути рушієм цих змін, вже стали копами і чекають на поповнення у своїх лавах.

 «Конкурент» завітав в Управління патрульної поліції у Волинській області та поспілкувався зі старшим інспектором із рекрутингу відділу кадрового забезпечення, старшим лейтенантом поліції Юлією Гірдвіліс. Вдалося дізнатися, в якій же поліцейській академії кандидати проходять навчання, якими є тонкощі проходження усіх етапів вступу до лав патрульних та коли патрульні почнуть заробляти більше.

– Створення патрульної поліції відбулося ще у 2015 році. У складі комісій тоді були представники громадськості. Чи є зараз ці представники і хто входить до складу комісії на Волині?

– У нас комісія складається з п’яти чоловік. Голова комісії – це заступник начальника управління Роман Буховець, секретар комісії – представник від громадської організації «Самооборона Волині» Олександр Ніколайчук. Також у нас є представник батальйону – командир Андрій Раковець і двоє представників від обласної ради – Іван Пікун та Юрій Ракович.

Комісія діє на постійній основі протягом 3 років, згідно Закону України «Про національну поліцію» та Наказу 1631. І усі п'ять осіб присутні на кожній співбесіді.

– Чи зменшилася кількість охочих стати патрульними порівняно з минулими роками?

– Набір на цей момент триває на постійній основі. Тобто будь-якого дня у будь-яку пору доби, коли кандидату зручно, він може зареєструватися.

Порівнюючи 2015 рік із 2018-м, то є значні зміни. У 2015 році, згідно з даними, було 27 претендентів на місце, а на сьогодні, щомісяця випускаються по декілька людей. От наприклад 10-12-15 чоловік. У нас кожного місяця відбувається поповнення складу. Тобто не збирається група зі 160-200 людей так щоб цілий батальйон, а йде постійне поповнення щомісяця.

– Розкажіть покроково, як відбувається конкурс на посаду патрульного?

– Поліцейським може стати громадянин України віком від 20 до 40 років, який володіє українською мовою, проживає на території України, має повну загальну середню освіту та незаплямоване минуле.

Набір у поліцію складається з таких етапів. Перший – заповнення заяви на сайті patrol.police.gov.ua та подача анкети. Кандидат заповнює анкету на сайті, після чого обирає собі день, у який йому зручно принести набір документів для подальшої реєстрації. Це така загальна реєстрація, яка відбувається на сайті і безпосередньо у нас в управлінні.

Другий етап – тестування. Для поліцейських воно складається з двох блоків питань. Перший блок на 60 запитань – це загальні навики, тобто логіка, мислення. Другий блок питань (також 60) включає в себе знання Закону України «Про національну поліцію», Конституцію України. Мінімальний бал для набору – 25 балів із одного й іншого тесту.

Коли я проходила тестування, то усім було важко, були емоції і ми хвилювалися. Але маючи бажання перечитати відповідні закони, які потрібно для того, щоб відповісти на запитання, то тести даються досить легко. Тому ми завжди наголошуємо майбутнім кандидатам, щоб вони перечитували законодавство, і тоді можна відповісти на тести без будь-яких проблем.

Третій етап у нас називається «військово-лікарська комісія». Він проходить у госпіталі по вулиці Чернишевського. Це так званий медогляд, згідно якого майбутнього кандидата визначають придатним, або непридатним до служби. Є звичайний типовий порядок до Наказу №285, де зазначено, за яких хвороб, відхилень, чи хронічних захворювань, особа не може бути надалі придатною до служби, оскільки в нас важкий графік, 12-годинний робочий день, до того ж нічні зміни. Після вдалого проходження цього етапу, коли лікар ставить у довідці, що особа придатна, то наступний етап – фізпідготовка.

Це відбувається згідно Наказу №90 і складається з таких контрольних вправ – біг на 1 кілометр, біг на 100 метрів та комплексно-силова вправа: у хлопців – прес та віджимання, у дівчат – просто віджимання. Для кожної вікової категорії кандидатів є свій норматив і час, у який потрібно вкластися. За вдалого складання цього етапу,  кандидати переходять до наступного – це співбесіда. Вона відбувається тут на Залізничній, 15. Для цього існує спеціально створена поліцейська комісія, і тут не можна передбачити, які будуть запитання, бо до кожного кандидата є індивідуальний підхід. Всі люди різні, і відштовхуючись від особистих якостей, тут дивляться на кандидата, як на майбутнього напарника.

– Що важливо кандидатам розповісти, або про що змовчати під час співбесіди?

– Є певний алгоритм питань, які зазвичай комісія ставить усім кандидатам. Наголошу, що підхід є індивідуальним до кожного, адже всі за характером різні, по-різному відповідають, до того ж емоційно налаштовані. Звичайно, є деякі запитання по законодавству, по Закону України «Про нацполіцію», чим ми і регламентуємося у своїй діяльності. Конкурентного переліку питань не існує, кожен член комісії має право поставити від себе будь-яке запитання, яке його цікавить як до майбутнього поліцейського.

– Навчання волинських майбутніх поліцейських відбувається у Сокиричах чи у новій поліцейській академії у Києві?

– У нас діє поліцейська академія у місті Києві. Після вдалого проходження етапу співбесіди, усі кандидати направляються туди на навчання на 4 місяці. У цей час вони складають відповідні іспити, вкінці комплексні екзамени. Проживають на території безкоштовно, бо є гуртожитки. Серед всіх предметів, які там викладають – це знання правознавчої бази, бази законодавства, Закону України «Про нацполіцію», Конституції України, Кодекс України «Про адмінправопорушення», якими щодня користуються всі поліцейські, також тактика. Дуже важливо працювати з напарником, вміючи правильно підійти до порушника, захистити обох і мирне населення. Навчання відбувається дуже насичено. Є навіть такий досвід, коли наші колеги із Канади, досить часто приїжджаючи до столиці, діляться досвідом із майбутніми кандидатами, також показують їм деякі прийоми, чи, можливо, просто діляться досвідом свого патрулювання за кордоном.

– Рівно рік тому в інтерв’ю нашому виданню начальник управління Олександр Вовченко сказав, що патрульним стараються не знімати премії, адже зарплата тоді становила 8100-8200 гривень. Чи зросла заробітна плата в патрульних за рік?

– Із січня 2019 року у патрульних заробітна плата підвищується на 30 %. Це вже офіційна інформація. Мінімальна зарплата буде складати 9200 гривень. У нас зазвичай прийнято преміювати, ніж депреміювати. Але відповідно до нового дисциплінарного статуту, я б не наголошувала на цьому. У нас за прогалини в роботі чи за неправильне ставлення є суворі догани, зауваження, неповна посадова відповідність, яка може бути внесена до особової справи і загрожує патрульному тим, що він, наприклад, протягом певного часу не може зайняти більш вищу керівну посаду, або отримати наступне звання. Для цього у нас існує відділ моніторингу, який слідує за роботою патрульних, щоб вони виконували свої обов’язки правильно і не відступали від законодавства.

– Робота поліцейського однозначно складна і небезпечна. То ж чи є у патрульних соціальний пакет і якщо є, то що туди входить?

– Нас забезпечують сучасним обладнанням та формою. Жоден патрульний при вступі на службу сам собі форму не купляє і автомобілі не облаштовує. Також є безкоштовне оздоровлення та медичне обслуговування у закладах МВС. Хлопці, які пройшли АТО, мають додаткову відпустку до щорічної. Є ще щорічна виплата на оздоровлення. Нам це держава оплачує щороку і кожен патрульний має право на таку виплату. Також, несучи службу тут, ми можемо навчатися у закладах вищої освіти внутрішніх справ, де ми оплачуємо тільки 30 % на рік. Якщо патрульний прийшов сюди без вищої освіти, то має привілей у тому, що може її здобути за меншу плату.

– Чи є у патрульній поліції "дідівщина", адже в одному колективі працюють і новенькі, і ті, хто був від початку її створення?

– Такого в нас немає. Звичайно, є серед нас і колишні працівники, які пройшли переатестацію і продовжили службу уже в поліції. Але основний відсоток усіх патрульних на сьогодні це молоді люди, які прийшли з 2015 року і далі. Особисто я у 2015 році прийшла. Немає у нас такого поняття, що хтось старший, а хтось – ні. У нас той же капітан поліції, який є черговим, є підлеглим нашому заступнику, який по званню лейтенант поліції. На сьогодні реформа працює так, що звання можна отримати і будучи на нижчій посаді, або за вислугу років, коли звання перенеслося з міліції у поліцію. Якщо ж кандидати мали військову кафедру, або отримували звання в інших службах, то воно їм переноситься.

"Дідівщини" у нас немає, у нас дуже гарний молодий колектив і дружня команда. Ставимося із розумінням до кожного, строгості немає. У нас рівність і відносини із повагою.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
23 лютого 2024
20 лютого 2024
16 лютого 2024
26 січня 2024
19 січня 2024
13 січня 2024
22 листопада 2023