Поділитись:

Савченко "проштовхуватиме" шахтарське питання до Мінвугілля

Понеділок, 19 листопада 2018, 13:39
Савченко «проштовхуватиме» шахтарське питання до Мінвугілля

До голови обласної державної адміністрації Олександра Савченка вкотре звернулися нововолинські шахтарі з питанням виплати заборгованої зарплати.

Зустріч відбулася 19 листопада, – повідомляє відділ інформаційної політики ОДА

На заході були присутні голова облдержадміністрації Олександр Савченко, його радник – Олександр Киричук, директор ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» Григорій Бар та представники трудового колективу шахти.

"У нас завершилося фінансування, вчергове ми вимушені заручитися вашою підтримкою. На сьогодні питання не вирішене. Треба виробити спільну концепцію, як далі діяти", – зауважив Григорій Бар.

"Ми опікуємося цим, спілкуємося з керівниками всіх профспілок і за вимогою Президента України Петра Порошенка час від часу кошти відпускають. Собівартість вугілля набагато менша, ніж вартість готового продукту – тому не зрозуміло чому не виплачується зарплата. Вугілля на 100 відсотків виправдовує прибуток, але дев'ята шахта працює на критично застарілому обладнанні. В такому вигляді її потрібно закривати. Що стосується 10-ї шахти, то багато хто каже, що основна частина вугілля – на території Польщі, в нас тільки незначна частина. Аби я міг йти й добиватися чогось, я повинен мати експертну оцінку стану готовності шахти. Окрім того, мене не задовольняє те, що Львівська дирекція будує шахту на Волині, в мене немає жодних важелів управління на неї. Якщо це буде Волинська дирекція – можна робити експертну оцінку", – зауважив Олександр Савченко. 

Із його слів, навіть якщо там немає багато вугілля – не означає, що шахту треба закривати – можна співпрацювати з Польщею. На сьогодні потрібна не лише робоча, а й експертна група.

"Шансів мало, що будуть кошти на добудову, але підтримувати її в експлуатаційному стані, щоб не затоплювало, ми повинні. Міністр Насалик не є моїм підлеглим і моїм колегою. Я можу до нього лише звертатися. Йти маршем я теж не можу, а от ваші рішення проштовхувати буду", – резюмував Олександр Ілліч.

Директор 10-ї шахти, своєю чергою, зауважив, що в надрах недобудованої копальні лежить як мінімум 40 млн тонн вугілля.

"Це підтверджена інформація. Є технічна документація шахти, яка зараз будується. Такі дані надала георозвідка з Володимира-Волинського. Окрім того, існує інвестиційний проект, який окупиться за чотири з половиною роки. Сума проекту – 620 мільйонів гривень, термін для освоєння коштів – 2 роки. Тоді шахта буде готова до експлуатації – і можна запрошувати інвесторів. Там перспектива 1300 робочих місць", – зауважив Григорій Бар.

"Я буду просити Ігоря Насалика організувати експертну зустріч у Міністерстві. Також звернемося за підтримкою до народних депутатів від Волині. Будемо сподіватися, що за вимогою Президента черговий транш коштів на погашення заборгованості по заробітній платі скоро надійде", – наголосив Савченко. 

Нагадаємо: наприкінці жовтня гірники знову організували акцію протесту.  А колектив шахти №10 18-го жовтня мітингував під стінами Верховної Ради

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024