ЄСВ: ті, хто отримують вищі зарплати, сплачуватимуть менше

Субота, 17 листопада 2018, 06:39

У Кабміні розробили законопроект, який допоможе вивести з тіні високі зарплати.

EtCetera розбирався, як будуть працювати нововведення.

Міністр соціальної політики Андрій Рева на засіданні уряду представив законопроект, покликаний змінити принцип нарахування єдиного соціального внеску і вивести з тіні зарплати. У Кабміні документ підтримали: його впровадження дозволить додатково залучити в Пенсійний фонд близько 10 млрд гривень.

Єдиний соціальний внесок був введений в Україні в 2011 році. Він замінив чотири платежі, які раніше відраховувалися до Пенсійного фонду та фондів страхування. Внесок платять роботодавці, ФОПи, самозайняте населення і військовослужбовці. Близько 90% від відрахувань направляється до Пенсійного фонду. За найманих працівників ЄСВ платить роботодавець.

До 2015 року ЄСВ міг досягати 49% від заробітної плати, але в 2016 році його знизили до 22%. Експерти тоді відзначали, що зниження ставки не допомогло вивести з "тіні" зарплати в приватному секторі. Зарплати за рахунок зниження податку зросли тільки в бюджетній сфері.

Представлений Законопроект вводить регресивну шкалу відрахувань ЄСВ: чим вища зарплата, тим менший відсоток.

За новими правилами доведеться відраховувати:

  •  20% з зарплати до 260 тис. гривень (70 мінімальних зарплат),
  •  17% з зарплати до 558 тис. гривень (150 мінімальних зарплат),
  •  15% з зарплати до 744 тис. гривень (200 мінімальних зарплат),
  •  10% з зарплати до 1 млн гривень (270 мінімальних зарплат),
  •  5% з зарплат більше 1 млн гривень.

Зараз діє обмеження відрахувань для високих заробітних плат. Вища межа – 15 мінімальних зарплат (55,8 тис. гривень). Наприклад, якщо людина отримує 100 тис. гривень, то вона платить 22% податку лише з 55,8 тис. гривень. Решта суми зарплати податком не обкладається. У Кабміні пропонують підвищити максимум до 25 мінімальних зарплат (104,3 тис. гривень).

У Мінсоцполітики вважають, що для встановлення соціальної справедливості необхідно також прописати в законі диференціацію зарплат. Це означає, що підприємства зобов’яжуть платити зарплату відповідно до складності і умов роботи, ступеню відповідальності співробітників. Сьогодні, за словами Андрія Реви, за документами кваліфіковані і некваліфіковані співробітники на підприємствах отримують однакову заробітну плату. Він додав, що 84 тис. керівників підприємств по всій країні офіційно отримують мінімальну зарплату. Тому у відомстві пропонують зобов’язати платити керівникам не менше двох мінімалок.

Андрій РЕВА, міністр соціальної політики:

Ефект лише від такого заходу з диференціацією зарплат становитиме 3,4 млрд гривень на рік. Для усіх очевидним є те, що керівники підприємств не живуть на мінімальну зарплату, а побоювання про те, що вони можуть піти після цього в тінь, не мають підстав, оскільки вони повинні підписувати платіжні документи.

Також в уряді пропонують ввести кримінальну відповідальність за ухилення від сплати ЄСВ, податку на доходи фізичних осіб і військовий збір.

Податковий консультант Олександра Томашевська зазначила, що в країні чимало людей, які офіційно отримують високі зарплати.

Олександра ТОМАШЕВСЬКА, податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу:

Ця стара ідея Южаніної (Глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. – Ред.) Взяти додатково грошей з тих, у кого високі зарплати в країні. З тих, кому корпорації платять їх "в білу", вони не будуть нічого занижувати.

Томашевська вважає, що нововведення дозволить залучити додаткові кошти в бюджет, а якщо Кабмін назвав конкретні суми, то він знає, звідки їх взяти.

За словами глави Українського аналітичного центру Олександра Охрименка, в США регресивна шкала оподаткування спрацювала. З її допомогою домоглися збільшення надходжень до держбюджету.

Олександр ОХРИМЕНКО, експерт:

Теоретично це і нам дасть можливість наповнити казну і зменшити "пенсійну дірку". Але як це буде на практиці, поки сказати складно. У нас теорія і практика часто розходяться.

Відзначимо, що після схвалення Кабміном документ мають доопрацювати та направити на голосування до Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На замітку волинянам: як Уряд захистить від нової ціни на газ