У Греції археологи відкопали ще одне загублене місто

Четвер, 15 листопада 2018, 03:35

У Греції археологи знайшли руїни міста Тенеї, заснованого, ймовірно, троянцями між XII та XIII століттями до нашої ери.

Про існування міста раніше було відомо переважно за історичними джерелами, повідомляє Укрінформ з посиланням на meduza.io.

Знахідка археологів доводить, що Тенея справді існувала, заявило Міністерство культури та спорту Греції.

Місто знайшли біля села Хіліомоді на півострові Пелопоннес. Систематичні розкопки у цьому районі почалися у 2013 році. Спочатку археологи знайшли кілька цвинтарів із золотими прикрасами на могилах. На одному з них "чорні копачі" знайшли дві статуї римської доби і спробували продати їх за 10 мільйонів євро, розповіла Associated Press грецький археолог Єлена Корка, яка керує розкопками.

Під час чергового етапу розкопок, що пройшов у вересні-жовтні, археологи вперше дісталися до руїн Тенеї – це фрагменти стін, а також цегляних, кам'яних і мармурових підлог. Окрім того, вони знайшли 200 давньоримських монет. Це ще один – окрім прикрас у могилах – доказ того, що Тенея була заможним містом. На думку Корки, жителі заробляли переважно торгівлею: Тенея розташовувалася на шляху між великими давньогрецькими містами Корінфом й Аргосом.

Про історію Тенеї відомо досить мало. Давньогрецький письменник і географ Павсаній стверджував, що місто заснували троянці, захоплені у полон мікенським царем Агамемноном під час Троянської війни. Античний історик і географ Страбон писав, що жителі Тенеї становили більшість переселенців, які у VIII столітті до н.е. вирушили на Сицилію і заснували там колонію Сіракузи.

Після того, як Римська імперія остаточно завоювала Грецію у II столітті до н.е., Тенея вижила і процвітала. Вважається, що завойовники пощадили місто, тому що воно, як і Рим, було засноване троянцями. Тенея занепала, ймовірно, у VI столітті н.е. у результаті набігів аварських і слов'янських племен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські археологи знайшли унікальні середньовічні монети і посуд (фото)