Поділитись:

Docudays UA: феcтиваль у Луцьку відкриють фільмом про Донбас

Понеділок, 12 листопада 2018, 17:17

Лучан кличуть на ХV Мандрівний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Він відбудеться 23 листопада о 18:00 у Палаці культури міста. Перша стрічка – фільму про Донбас «Віддалений гавкіт собак».

Це – історія 10-річного Олега, який живе зі своєю улюбленою бабусею Олександрою у невеликому будинку в селі Гунтове Донецької області. Не маючи куди втікати, коли до їхнього дому наблизилася лінія фронту, вони стають свідками, як інші залишають село. Життя стає дедалі складнішим, а війна все ніяк не закінчується…

Документальна стрічка данського режисера Сімона Леренґа Вільмонта – про дитячий світ на межі затишку та артилерійських обстрілів. Вона вже отримала перемогу на Фестивалі документального кіно в Амстердамі та на найбільшому скандинавському кінофестивалі у Швеції.

Як зазначив режисер в інтерв’ю «Німецькій хвилі», їдучи в Україну, він мав лише ідею, а шукати свого героя вирішив уже на місці: «Коли ми приїхали на лінію фронту, то я почав говорити з дітьми у школах, просити їх описати, що вони відчувають під час обстрілів. Не всі діти могли досить змістовно це зробити. Проте, коли я зустрів Олега і запитав його про це, він зробив глибокий вдих і сказав: "Уявіть, що крижана рука торкається ваших грудей, коли починається обстріл. І щоразу, коли ви чуєте десь близько гучний вибух, ця рука стискає ваше серце все міцніше. Так сильно, що серце вкривається кригою". Тоді я зрозумів, що Олег – саме та дитина, яку я шукаю». 

Вхід на кінопоказ вільний. 

Фестиваль аполітичний і некомерційний. На Волині він розпочинається 23 листопада і триватиме до 8 грудня 2018 року включно. Відкриті кінопокази відбуватимуться в Молодіжному центрі Волині, Волинській обласній юнацькій бібліотеці, Волинській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки, Книгарні «Є» та Кінотеатрі «Адреналін».

Головна тема цьогорічного фестивалю має назву «Рівні рівності» та присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності.

Про всі покази Фестивалю стежте за інформацією на офіційній сторінці у Facеbook – https://www.facebook.com/DocudaysUAVolyn/, а також на сайті Мандрівного Docudays UA.

Координатор фестивалю на Волині – ВОГО «Волинський прес-клуб». Партнери показу-відкриття – Палац культури міста Луцька, департамент культури Луцької міської ради

Організатори Міжнародного фестивалю – Українська Гельсінська спілка з прав людини, ГО «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Партнери – Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини, Кампанія проти дискримінації.

Довідково: 

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства США в Україні та програми Culture Bridges, що фінансується Європейським Союзом та здійснюється Британською Радою в Україні в партнерстві з EUNIC – Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська стрічка у списку найкращих неангломовних фільмів

Надрукувати
мітки:
коментарів