Поділитись:

Vox populi. Нецензурна лайка і помилки у мовленні: що думають лучани (фото)

Неділя, 11 листопада 2018, 20:00

"Не бійтесь заглядати у словник..." Не раз і не два виникало бажання процитувати співрозмовнику слова Максима Рильського. Роки навчання в школі, у вишах – а чимало українців як розмовляли суржиком, так і розмовляють. Навіть більше – пишуть суржиком! Про розділові знаки взагалі не йдеться...

З нагоди Дня української писемності ІА "Конкурент"  запитало у лучан, як вони ставляться до помилок у мовленні, а також вживання нецензурної лексики. 

Світлана:

"До нецензурної лексики ставлюся негативно. А чую її часто. Що стосується помилок у мовленні, то іноді виправляю, але суржик дуже часто чути, багато таких слів. Неграмотні повідомлення "Шо?" "Га?" дуже дратують, намагаюся їх виправляти".

Андрій:

"Дуже негативно ставлюся до нецензурних слів. Багато хто їх вживає. Неграмотна мова трохи дратує, тому я вказую на помилки. Повідомлення з помилками в месенджерах не так сильно дратують". 

Назар:

"Як казав Шнуров, "без мата не напишешь". Але в той же час треба знати, коли його використовувати. Дратує, коли нецензурні слова вживаються зовсім не до місця – коли це мої друзі, ми в компанії – то спокійно, а коли це десь в маршрутці якийсь п'яний, то це зовсім неприємно. Тобто все має мати своє місце. Щодо помилок у мовленні, то, звісно, звертаю на них увагу, але й сам маю, тому це не ятрить душу, але просто звертається увага. Помилки в повідомленнях іноді дратують, найбільше – слова "тіпа", "блін", тобто русизми в основному. Та й так".

Марія:

"До нецензурної лексики ставлюся позитивно в деяких випадках. Часом помічаю помилки у мовленні серед знайомих, буває, що виправляю їх. У повідомленнях часто роблять помилки, але на не вказую, тому що дехто дуже сильно ображається". 

Іра:

Погану ставлюся до нецензурних слів. Завжди звертаю увагу на грамотність мовлення, хоч виправляю дуже рідко. Але дуже подобається, що зараз на телебаченні розмовляють українською. Помилки в повідомленнях дуже дратують! "Канєшно", "а шо они?"... Багато таких слів є". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Vox Dei. Нецензурщина в ЗМІ: що думають волинські експерти

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 березня 2024
27 січня 2024
13 січня 2024
17 листопада 2023
04 жовтня 2023
01 липня 2023
29 червня 2023
19 червня 2023
11 червня 2023
10:23
06 квітня 2023