Поділитись:

Як нові ціни на газ вплинуть на субсидії

Четвер, 08 листопада 2018, 14:00
Як нові ціни на газ вплинуть на субсидії

З 1 листопада в Україні було підвищено ціну на газ для населення. Відтепер вона становитиме 8548,92 грн за тисячу кубометрів. Це вплине не лише на рахунки за газ та опалення, але й збільшить кількість українців, що подаватимуться на житлові субсидії.

Аналітик DiXi Group Роман Ніцович аналізує, коли українці відчують зміни, та чи вплине зміна ціни на газ на закладені у бюджеті-2019 видатки на субсидії.

Ситуація, яка складається з субсидіюванням населення після підвищення цін на газ, доволі цікава. Порахувати їх обсяг зараз – нетревіальна задача. Додаткові субсидії – це витрати, які дещо відкладені в часі. По-перше, мають бути переглянуті тарифи на послуги централізованого теплопостачання, а це відбудеться не відразу. Є певні процедуру розрахунку нових тарифів, публікація цього рішення та його обговорення на місцевому рівні. Це перше.

Друге – зі слів урядовців випливає, що субсидії, які будуть призначатися протягом опалювального сезону, призначатимуться на весь період, навіть на попередні місяці. Умовно кажучи, ви подалися на субсидію з жовтня, а нараховують її вам включно з жовтнем. Через це ми будемо знати загальну суму видатків, необхідних на цей опалювальний сезон, лише у березні-квітні 2019 року.

Цей запропонований урядом механізм є дуже дивним, але він пояснюється тим, що рішення про підвищення цін для населення було прийняте вже після початку опалювального сезону. Логічним було б приймати рішення щодо газу, який є ключовим енергоносієм для теплопостачання, навесні або хоча б влітку. Тоді було б можливо прорахувати наслідки, і Мінфін міг би бачити кількість претендентів на житлові субсидії, оцінити її середній розмір та зрозуміти витрати, яких це потребуватиме. Зараз процес буде відбуватися “на ходу”. Зрозуміло, що рішення запізніле, і зараз швидкими темпами треба наздоганяти, “перевзуватися в повітрі”.

Не виключено, що бюджет буде прийнятий у поточному вигляді, з тими сумами на субсидії, які планувалися урядом в вересні, до підвищення, а вже в середині наступного разу відбудеться перегляд з огляду динаміки виплат наприкінці опалювального сезону чи після його закінчення.

Ще одна річ – ті, хто користується індивідуальним теплопостачанням, відчувають зміни вже з 1 листопада. Для них платіжки одразу виросли на 23,5 %, і ці люди вже бачать, потребують вони субсидій чи ні.

Єдине, що тішить, – це наявність індикативів. Ми вже розуміємо, якою буде ціна газу для населення на наступний опалювальний сезон. Відповідно до постанови, буде застосовуватися інший коефіцієнт дисконтування, і ми розумітимемо, що на жовтень-2019 потрібно буде орієнтуватися на ціну на газ близько 9 700 гривень.

Звісно, є ще політичні фактори, тому ця ціна може буде переглянута. Але принаймні є перспективи, є розуміння, якими будуть ціни на газ у 2019 році, а отже, можна вже починати розраховувати витрати на газ та на субсидії для населення.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як платити за "комуналку", якщо субсидію ще не нарахували

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
27 лютого 2024
16 лютого 2024
12 лютого 2024
13:15
25 січня 2024
12 січня 2024
10 січня 2024
25 грудня 2023
24 грудня 2023
20 грудня 2023