Поділитись:

Оксана Забужко претендує на Шевченківську премію

Середа, 07 листопада 2018, 13:13
Оксана Забужко претендує на Шевченківську премію

Письменниця Оксана Забужко, яка народилася та росла в Луцьку, претендує на Національну премію України імені Тараса Шевченка 2019 року.

Про це йдеться на сайті комітету, який призначає цю нагороду. 

Оксана Забужко може отримати премію у номінації "Публіцистика, журналістика". 

Довідково: 

Оксана Забужко – українська письменниця, поетеса, есеїстка і публічна інтелектуалка. Її твори перекладено багатьма мовами. Вона народилася 19 вересня 1960 року в місті Луцьку у шістдесятницькій родині з давніми історичними традиціями. Зі слів письменниці, свою філологічну освіту вона отримала вдома. Розпочаті у вересні 1965 р. репресії проти української інтелігенції змусили родину покинути Луцьк, і з 1968 р. Оксана Забужко мешкає в Києві.  Закінчила філософський факультет (1977—1982) та аспірантуру з естетики (1985) Київського університету імені Тараса Шевченка. Захистила кандидатську дисертацію на тему «Естетична природа лірики як роду мистецтва» (1987). Викладала естетику й історію культури в Київській державній консерваторії ім. П.Чайковського (1986—1988), з 1989 р. — старший науковий співробітник Інституту філософії НАН України. У 1987 році прийнята до Спілки письменників СРСР. Викладала українську культуру в Університеті штату Пенсильванія як запрошений письменник. У 1994 отримала стипендію Фонду Фулбрайта і викладала українську літературу й культуру у Гарвардському та Піттсбурзькому університетах.

Ключовими у творчості Оксани Забужко є теми національної ідентичності і гендеру. Перший роман Забужко, «Польові дослідження з українського сексу». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянський Союз виховував слухняну і довірливу людину, – Оксана Забужко

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів