Поділитись:

Президент і Патріарх Варфоломій підписали Угоду про співпрацю

Субота, 03 листопада 2018, 13:38
Президент і Патріарх Варфоломій підписали Угоду про співпрацю

Президент Петро Порошенко і Вселенський Патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом.

Трансляція підписання угоди велася на сторінці президента в Facebook, – пише "Українська правда".

Президент наголосив, що 3 листопада – це історичний день для створення Української автокефальної православної церкви.

"І угода, яку ми сьогодні підписали, завершує цей процес, робить всі умови для того, щоб процес підготовки до Собору, процес надання Томосу був приведений у абсолютно чітку відповідність до канонів православної церкви", – зазначив він.

Своєю чергою Вселенський Патріарх Варфоломій заявив, що "це виключне право матері-церкви – дарувати автокефалію, коли вона вважає за доцільне, коли всі умови готові для цього процесу".

"Ми переконані, що рішення про автокефалію приведе до єдності всіх православних в Україні", – додав Варфоломій.

Керівник Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента Андрій Жигулін у коментарі "Українській правді" пояснив, що підписана угода є угодою про співпрацю у створенні незалежної православної церкви в Україні.

"Вселенський Патріарх надає Томос, визнаючи незалежність Української Церкви, і вручає його обраному на соборі предстоятелю. Українська держава, відповідно до Конституції і законів, надає цим процесам сприяння", – пояснив він суть домовленостей.

"Буде зареєстровано місію Вселенського Патріархату в Києві – фактично, посольство, представництво, яке представлятиме Вселенську Патріархію в Києві і сприятиме зв‘язкам незалежної Української Церкви із Вселенським православ‘ям", – додав Жигулін.

"Згадані рішення – черговий крок до отримання Томосу. Його надання прямо зазначене в угоді – українські єпископи мають зібратись на Собор і обрати предстоятеля", – сказав Жигулін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополит Михаїл назвав ймовірну дату отримання Томосу (відео)

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 грудня 2023
07 січня 2023
16 жовтня 2022
27 липня 2022
13 липня 2022
31 травня 2022
30 травня 2022
28 травня 2022