Поділитись:

ТОП-10 висновків із санкцій Росії проти українців

П'ятниця, 02 листопада 2018, 13:40

Росія запровадила санкції проти 322 українців і 68 компаній. Вони передбачають заморожування коштів, цінних паперів та блокування майна на території РФ, а також заборона на переказ коштів з Росії в Україну.

Таким чином Кремль відповів на санкції України проти російських громадян і компаній, – пише "Українська правда".

У РФ також зазначили: список не остаточний, його можуть як розширити, так і скоротити.

Серед людей, які потрапили під російські санкції, – українські судді, депутати, міністри, чиновники, великі підприємці та активісти.

10 висновків із списку санкцій

Висновок 1. Багато особистостей, незважаючи на свій статус, під санкції не потрапили.

Ось лише частина прикладів: депутат і бізнес-партнер президента Ігор Кононенко, олігархи Ринат Ахметов та Ігор Коломойський, мільярдер-депутат Вадим Новинський, президент футбольного клубу "Динамо" Ігор Суркіс, а також лідер руху "Український вибір" і кум Путіна Віктор Медведчук.

Також в списку немає лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка, лідера партії "Самопоміч" Андрія Садового та колишньої військовослужбовиці ЗСУ, затриманої за підозрою в організації держперевороту, Надії Савченко.

У списку відсутні Юрій Бойко і Сергій Льовочкін. Під санкції потрапили всього 2 депутати від "Опозиційного блоку" – Юрій Мірошниченко (можливо, помилково) і Юлій Йоффе. У той же час в списку виявилася вся фракція "Радикальної партії", крім Олександра Гулака, який нещодавно увійшов до парламенту.

У списках немає Миколи Мартиненка, але є, наприклад, Арсеній Яценюк, який не має ніякої формальної посади, крім лідера "Народного фронту".

З трьох вищих посадових осіб країни в списку присутній тільки спікер Андрій Парубій. У списку також є провідний член переговорної групи від України в Мінську Ірина Геращенко.

"Традиційно президенти не включаються в санкційні списки", – пояснив відсутність в списку Петра Порошенка прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Висновок 2. Санкції готувалися як мінімум з початку осені.

Наприклад, в список потрапили всі судді Конституційного суду, крім двох. Не внесли туди Ірину Завгородню і Олега Первомайського – двох суддів, яких призначили в КСУ ще 20-го вересня.

До такого висновку також підштовхує вже згадана ситуація із "Радикальної партією" Ляшка. У списку присутні всі члени фракції в Раді, крім одного – Олександра Гулака. Він став депутатом зовсім недавно, замість Тетяни Юзькової. А ось як раз її в списку вказали. Саме тому в списку 126 депутатів, а не 127, як було підраховано раніше.

Висновок 3. У списку допущені дивні помилки.

Найбільш курйозний випадок – помилка з Карасями. У список потрапив український галерист Євген Карась, судячи з усього, його переплутали з лідером націоналістичної організації "С14".

Також в списку є якийсь "Черновецький Степан Михайлович". Швидше за все, йдеться про сина Леоніда Черновецького, ось тільки з ним у Степана Михайловича збігається лише дата народження. А ось по батькові та місце народження – відрізняються.

Також неодноразово зустрічалися помилки в датах і місцях народження.

Висновок 4. Back in USSR

У радянських документах як місце народження спочатку вказували населений пункт і область, потім – радянську республіку (наприклад, УРСР), а далі – СРСР.

Але автори списку санкцій вирішили "по-різному" підійти до України та інших колишніх республік Союзу.

Так, якщо людина народилася в Україні або Росії – місце народження позначали як "СРСР", якщо ж в інших колишніх республіках – то "Молдавська РСР", "Туркменська РСР", "Узбецька РСР" і т.д.

Але навіть тут укладачі списку явно "перестаралися", написавши, що Юрій Шухевич в 1933 році народився в СРСР у Львівській області, хоча Західна Україна на той момент входила до складу Польщі.

Висновок 5. Нелюбов до української фарми.

Серед бізнесменів, які потрапили під санкції, в основному представники аграрного сектору, металургії та мережевої роздрібної торгівлі.

Проте навіть на їхньому тлі неозброєним поглядом видно засилля фармацевтичних компаній. Деякі з них навіть гугляться насилу, а щоб знайти фотографію представлених фармацевтів, потрібно дуже сильно попрацювати.

Висновок 6. Помста за Євромайдан.

У списку дуже помітна присутність активних учасників Євромайдану – сотники, лідери Правого сектору, учасники АТО, командири деяких добробатів.

Це і згадані Андрій Парубій, Андрій Левус, Дмитро Ярош, Мустафа Найєм, Юрій Береза.

Санкції проти більшості депутатів, ймовірно, обумовлені винятково їхньою участю в бойових діях на Донбасі. Всі вони, крім списку депутатів, потрапили і в список під умовною назвою "Силовики".

Висновок 7. Неочевидні жертви.

Велика кількість людей, що потрапили в "список 322", дуже складно асоціюються зі створенням проблем Росії.

Якщо присутність політичного керівництва парламентських партій або членів Кабміну хоч можна пояснити, то потрапляння під санкції членів групи "Єврооптимісти", колишнього члена ЦВК Андрія Магери, одного з усього складу, або, скажімо, директора ДБР Романа Труби, який взагалі нічого ще не встиг зробити, має абсолютно невмотивований вигляд.

Як і, скажімо, санкції проти уповноваженого президента з прав дітей. 

Крім того, в списку є люди, яких навіть не вдалося ідентифікувати.

Висновок 8. Одні міністри є, інших – немає.

З підсанкційними міністрами теж вийшла якась плутанина. У список санкцій прогнозовано не потрапив прем'єр Володимир Гройсман. Так само, як і всі члени уряду, що входять до його групи впливу: віце-прем'єр Володимир Кістіон, глава Мінсоцполітики Андрій Рева і міністр Кабміну Олександр Саєнко.

Квоти БПП і "Народного фронту" також нерівномірно отримали від санкційного пирога.

Під санкції, скажімо, потрапила в. о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун і майже звільнений глава Мінінформу Юрій Стець, але не потрапили так само близькі до президента Геннадій Зубко та Степан Кубів, Павло Розенко та Ігор Насалик.

Свою порцію санкцій отримав глава МВС Арсен Аваков, але інший ключовий член за квотою "НФ" – глава Мін'юсту Павло Петренко – санкцій уникнув.

Висновок 9. Любов до горілки.

У списку санкцій немає жодного українського виробника горілки, хоча "Укрспирт" в списку санкційних компаній є.

Висновок 10. Олігархи є і немає.

Хоча фізично в списку відсутні прізвища більшості українських олігархів і мільярдерів, побічно кремлівські укладачі згадали майже всіх.

Наприклад, сам Ринат Ахметов названий не був, однак генеральні менеджери його холдингів в списку присутні. Як і люди Вадима Новинського, Ігоря Коломойського та інших олігархів.

З першої десятки найбагатших українців в "список 322" не потрапив, з відомих причин, тільки Порошенко.

З першої ж двадцятки уникнути уваги Кремля якимось чином вдалося тільки членам парламентської групи "Відродження" – Віталію Хомутиннику і Валерію Богуслаєву. Не потрапили під санкції і брати Суркіси, на що, напевно, вплинуло їх тісне спілкування з Віктором Медведчуком.

Повний список тут

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
29 лютого 2024
24 лютого 2024
23 лютого 2024
14 лютого 2024
10 лютого 2024
01 лютого 2024
29 січня 2024
27 січня 2024