Поділитись:

Московського патріархату в Україні більше нема, – Константинополь

П'ятниця, 02 листопада 2018, 14:34

Скасуванням акту 1686 року скасована адміністрація Московською церквою Київської митрополії і всіх єпархій в Україні.

Відтак, УПЦ Московського патріархату в Україні фактично не існує. Про це розповів архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату архієпископ Іов Тельміський в інтерв’ю ВВС Україна

"З канонічної точки зору це означає, що сьогодні в Україні УПЦ МП більше не існує. Всі архієреї тепер в Україні де-факто згідно з цим рішенням синоду є архієреями Вселенського престолу, і вони тепер повинні чекати директиву Вселенського патріархату щодо свого подальшого існування", – пояснив він.

Із його слів, це означає, що всі ієрархи українських церков, не важливо, до канонічної церкви вони належали раніше чи до неканонічної, зараз в очах Константинополя мають однаковий статус – ієрархів Вселенського престолу.

Відповідно, вони мають рівні права брати участь у соборі, який буде скликано Вселенським патріархом через екзархів, які є його представниками в Україні. 

У той же час архієпископ Іов утримується від відповіді на питання про те, коли саме може бути скликано собор, який утворить нову церкву. Із його слів, Вселенський патріарх скличе цей собор, коли вважатиме, що "час настав".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів