Поділитись:

"Набагато легше навчити нову людину", – продюсер UA: Волинь про "Практикум" на телеканалі (ІНТЕРВ’Ю)

П'ятниця, 02 листопада 2018, 11:00

Вже через кілька днів, із 5 листопада, стартує практикум від Волинської філії Суспільного телебачення України, завдяки якому команда телеканалу шукатиме нові обличчя для «UA: Волинь». Така медіашкола існує в Луцьку із 2015 року, однак цьогоріч канал розширив спектр спеціальностей.

«Конкурент» поспілкувався із лінійним продюсером телеканалу Михайлом Кузьмичем та довідався, кого ж шукатимуть на кастингах, хто матиме перевагу під час нелегкої боротьби за місце під сонцем та які спікери передаватимуть свої знання початківцям у 2018 році.  

– Одразу й розпочнемо із найцікавішого: команда телеканалу вчергове шукатиме нові обличчя. Чим вирізнятиметься цьогорічний відбір?

– Цьогорічну телешколу ми пристосовуємо до нових реалій сьогодення. Її  ми переформатовуємо в межах більш широкого проекту під назвою «Практикум на UA: Волинь» від всієї філії: і від телебачення, і від радіо, і від всіх технічних служби. У минулі роки ми робили лише один кастинг ведучих, а цьогоріч робимо відбір радіо-, телеведучих, режисерів, операторів та звукорежисерів на базі трьох навчальних закладів: Волинського коледжу культури і мистецтв ім. Стравінського, ЛНТУ та СНУ імені Лесі Українки.

– Чи можуть брати участь у кастингах не студенти цих закладів вищої освіти?

– Абсолютно! Основною місією «Практикуму на UA: Волинь» є дати можливість людям повчитися тих професій, які ми не можемо опанувати, не навчаючись  роками у спеціалізованому навчальному закладі. Може прийти і студент першого курсу, і людина, яка закінчила університет, і та людина, яка намагається перекваліфікуватися з однієї професії на іншу.

– У команді «Ранку нової Волині» є лише два чоловіки. Чи можуть хлопці сподіватися на якісь переваги?

– Проблема у пошуку хлопців-ведучих є на будь-якому телеканалі. Ми не виняток. Тому, звичайно, що перевага буде. 

– Цьогоріч у «Практикум на UA: Волинь» додали нові спеціальності. Із чим пов’язане таке «розширення кордонів»?

– Першочергово із переформатуванням каналу. Але ми б це робили незалежно від змін, адже цей медіаорганізм потребує прилив молодої крові.

Ми оновилися після квітневих скорочень в самій структурі по всій Україні. Залишився один «молодняк», активні молоді люди, які хочуть чогось досягнути. Однак нам би довелося шукати нових режисерів, звукорежисерів, операторів, а не тільки ведучих чи радіоведучих. Подібна ідея була вже і минулого року, просто ще руки до того не дійшли і не було на кого опертися мені як продюсеру. Зараз я продюсер всього телебачення і тепер маю свого головного режисера, який може багато часу і уваги приділити тому, щоб навчити тих же режисерів ефіру. Така ж ситуація  і зі звукорежисерами та радіоведучими. Це ті люди, які мене підтримують і допомагають у цьому проекті.

Раніше канал практично участі не брав у межах «Ранкової Телешколи». Кастинг робили на факультеті філології та журналістики, а навчання було в наукові бібліотеці імені Олени Пчілки, за що ми дуже вдячні директорці Людмилі Стасюк. Цього ж року ми будемо здійснювати навчання повністю на базі «UA: Волинь».

– У «Вищій школі» від 1+1 чи «Інтершколі» навчання є платним. Чому на «UA: Волинь» воно безоплатне?

– Тому що це не комерційний проект! Суспільне мовленння – це не комерція, а ідея чистої інформації, яка працює на суспільство. І першочергово ми ставимо собі за ціль розширювати нашу команду молодими, амбітними та креативними людьми. Не має бути незамінних! От я піду – і мені хочеться на когось класного залишити «Ранок…», «Виборчий округ», «Тему дня» чи будь-який інший телепроект, який іще створимо обов’язково. І хочеться бачити там тих людей, які щось у мене навчилися і є на одній хвилі зі мною по життю – ловити фан від того, чим ти займаєшся!

Здається, перший президент Чеської республіки Вацлав Гавел казав, що краще 5 років помилок, ніж 50 років саботажу. Чим це у нас закінчилося, ми чудово бачимо. І по поліції, і по судах. Мені здається, що цю практику нам треба ламати. І в таких структурах, які мають бути відкритими (телебачення, інші ЗМІ), набагато легше знайти людину ззовні і навчити чесно працювати, ніж боротися із постійним повзучим саботажем.

– Зізнавайтеся, хто із відомих журналістів, ведучих та професійних операторів і режисерів проводитиме практичні заняття під час навчання?

– Це ні для кого не секрет – будуть ті люди, які зараз працюють на телеканалі «UA: Волинь». Коли ми робили три роки тому першу «Ранкову телешколу», то ми виписували багатьох іменитих людей столиці та інших міст. Але це переважно були класні продумані професійні та лише мотиваційні лекції чи тренінги. «Ти зможеш, підійми п’яту точку і шуруй вперед. Давай. Ти чогось досягнеш» (пародіює – К). Але цього мало. Як каже мій тренер Олег Хом’як,  мало просто хотіти підняти штангу, треба її піднімати кожного дня. Так і тут!

А професіонали із «UA: Волинь» знають, що потрібно вміти режисеру ефіру, звукорежисеру чи радіоведучому, і вони радо підкажуть і навчать. Це команди «Ранку Нової Волині», «Теми дня», продюсер радіо Сергій Ткачук, головний режисер Тарас Сватула, режисери Вікторія Поліщук, Іванна Іванюк та багато-багато інших. Того року ми запрошували й Тараса Шкітера, а позаминулого року Галину Падалко із ток-шоу «Протилежний Погляд LIVE». Також одного разу на «Телешколу» приходив Сергій Шараєвський (режисер ток-шоу – К.).

Я впевнений, що кожен охочий зможе поспілкуватися із цими менторами. У суботу в нас будуть відбуватися лекційні заняття з 12:00 до 16:00 години. А з понеділка по п’ятницю будуть практичні заняття. Охочі спробують зняти свої відеоматеріали чи записати радіорепортажі.

– Опишіть ідеального учня, який пройшов навчання та може претендувати на офіційне працевлаштування на UA: Волинь?

– Це той, у кого є вогонь в очах і серці! Той, хто горить щось змінювати навколо, хоче знімати, монтувати, доносити людям. Можливо, це якийсь музикант, який хоче здобути більше знань у звукорежисурі чи операторській роботі. Це має бути людина, яка мріє своє майбутнє пов’язати із медіа.

– Впевнена, що за три роки на кастинги приходили студенти, які не до кінця розуміли, що бути ведучим – дуже складно. Зі свого досвіду скажіть, із якими труднощами стикаються ведучі у роботі?

–Так, складнощів багато. Є чисто амбіційні. Людині здається, що коли вона прийде і стане перед камерою, то зможе кльово говорити, хоч до того погано вимовляла всі звуки. Також людині здається, що коли вона стає в камеру і її припудрять, то вона одразу стане Ольгою Фреймут чи Юрієм Горбуновим. Ні, цьому всьому треба вчитися і до цього треба рухатися. Треба завжди працювати над собою!

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Телеканал "UA: Волинь" організовує кастинги в університетах

Надрукувати
мітки:
коментарів