Поділитись:

"Свідомі": знайомство із юристом Валентином Хаймиком

Четвер, 01 листопада 2018, 14:00

Понад півтора року в Луцьку діє Громадянський Рух «СВІДОМІ». Важко знайти людей, які б не знали про роботу цього об'єднання. Хтось бував на їхніх заходах, хтось читав в інтернеті, а дехто й бував у приймальні на проспекті Волі.

У Луцьку «СВІДОМІ» асоціюються передусім із засновниками руху: бізнесменом та депутатом міськради Андрієм Покровським та продюсером і ведучим ток-шоу «Протилежний погляд» Тарасом Шкітером. Проте команда насправді у рази більша і сформована з людей, які опікуються різними сферами та напрямками. Але увага ЗМІ до них незначна.

Аби виправити цю несправедливість та познайомити лучан зі «СВІДОМИМИ», «Район.Луцьк» влаштував серію інтерв'ю з активістами руху. Перший матеріал із координатором проекту «Округи без депутатів» та юристом громадської приймальні Валентином Хаймиком

– Як у твоєму житті з'явився Громадянський Рух «СВІДОМІ»?

– До створення Громадянського Руху я працював у консалтинговій компанії «ЛІСЕТ» з Андрієм Покровським на посаді юриста. Коли зароджувалася ідея створення «СВІДОМИХ», вона мені імпонувала, сподобалася, і я вирішив долучитися.

– Громадська діяльність ніколи не була дуже популярною, бо не приносить грошового доходу. Як твоя родина та друзі поставилися до рішення стати учасником ГР «СВІДОМІ»?

– Позитивно поставилися, і я дуже вдячний їм за це. Стежать за діяльністю руху, цікавляться нашими проектами.

Дійсно, громадську діяльність не можна перевести у грошовий еквівалент, але для мене це виконання обов'язку перед громадою міста, в якому живу. Бо наша команда робить корисні речі для Луцька.

– Чи можеш пригадати враження від першого тижня роботи в громадській приймальні?

– У 2015 році після того, як Андрія Покровського обрали депутатом, я почав працювати у його приймальні. У перший тиждень був здивований потоком людей, які зверталися з різними питаннями. Раніше я був юристом, який працює з договорами, а тепер доводилося орієнтуватися в питаннях комунальних послуг, земельних тощо. І довелося переналаштовуватися, цікавитися іншими галузями права.

– Чому, на твою думку, важливо надавати безплатну правову допомогу?

– Є багато людей, які не можуть звернутися до юристів за платними консультаціями. Для них і створена безкоштовна правова допомога. Для мене це певною мірою як соціальний обов’язок. Важливо, щоб такі люди знали, що їх не залишили осторонь і вони можуть розраховувати на підтримку від нашої команди.

– Часто в приймальню приходять люди, яким потрібно, щоб їх просто вислухали? Чи бували у вас такі випадки?

– У нас це нечасте явище. Люди звертаються з реальними проблемами. Десь вони почули, що ми ефективно працюємо і звертаються. Бувають і ті, хто хоче виговоритися, – ми їх слухаємо.

– Як часто приходять люди, які просять про грошову допомогу?

– Ми на початку діяльності задекларували, що наша приймальня надає лише консультативні послуги, і люди це розуміють.

Зрідка звертаються і ті, хто шукає фінансової допомоги. Ми їх зорієнтовуємо, що є організації та відомства, які через відповідні програми можуть виділити кошти. Ви можете зробити перший, другий, третій крок і отримати допомогу, наприклад, на ремонт будинку. А від нас завжди можна розраховувати на кваліфіковану юридичну допомогу і підтримку.

– Чи створилося за час роботи приймальні коло людей, яких ти почав впізнавати?

– Такі люди є. Це переважно мешканців будинків навколо «Сіті Парку», де й розташована наша приймальня. Вони побачили на власні очі ефективність роботи команди Андрій Покровського і йдуть до нас за порадою.

– Якими саме округами ти опікуєшся в рамках програми «Округи без депутатів»?

– Я координатор програми і цікавлюся проблемами всіх 12 округів, що не мають свого представника. Учасники ГР «СВІДОМІ» допомагають і закріплені кожен за певним округом. Я зокрема несу відповідальність в районі вулиці Кравчука.

– Звідки найбільше звернень?

– Вирішення проблем лучан залежить від них, а команда Андрія Покровського завжди готова допомогти. Навіть ухвалена міськрадою програма «Округи без депутатів» передбачає, що мешканці самі мають звертатися в мерію. Де люди активніші там більша кількість.

Це передусім округ №35 на вулиці Кравчука. Найважче працювати в районі вулиць Ковельської – Львівської, де приватна забудова. Все-таки легше згуртувати людей, які живуть в багатоквартирному будинку.

– Звернень якої тематики найбільше?

– ЖКГ, дороги, каналізації, дитячі та спортивні майданчики. Дуже багато звернень з ремонту дахів і під'їздів. Люди самостійно не можуть відремонтувати дах, що протікає. Ми консультуємо, розповідаємо, де можна взяти кошти, допомагаємо з паперами. На жаль, лучани не завжди знають, що можуть залучати гроші бюджету на свої потреби.

– На якому етапі програма «Округи без депутатів»?

– Програма працює і діє не так, як нам хотілося, коли ми її задумували. Були зустрічі з мешканцями округів без депутатів, бо комісія, яка мала розділити 1,2 мільйона гривень, тривалий час не збиралася. Лише після активізації людей комісія почала працювати. На жаль, на програму так і не виділили обіцяні гроші, і вона профінансована лише наполовину від запланованого рівня.

Зараз звернень більше, ніж коштів. На сьогодні 1,2 мільйона гривень уже розподілили, проте залишився найважливіший етап: профінансувати ці ініціативи з міського бюджету.

Сподіваюся, що у наступні роки програма працюватиму повному обсязі.

– Ти в громадській організації з 2017 року, в команді Андрія Покровського – з 2015 року. Як змінився Громадянський Рух «СВІДОМІ» за рік роботи?

– Змінився і кількісно, і якісно. Якщо порівняти з початком, то значно збільшилося і коло людей, і кількість проектів, що реалізуються.

Це й «Школа свідомого громадянина»«Доступний кінотеатр для пенсіонерів», згадані «Округи без депутатів» тощо. Розвиток видно неозброєним оком.

– Чому обрав для здобуття вищої освіти Острозьку академію?

– Я подавав документи в Луцьк і Острог. Коли я приїхав туди і побачив академію, то вирішив, що маю тут навчитися. Влітку в Острозі надзвичайно зелено. Це такий український Гарвард чи Оксфорд.

– Яким ти був студентом: хуліганом чи науковцем?

– Десь посередині. Не скажу, щоб був хуліганом, але й в бібліотеці не засиджувався. Був спортсменом, капітаном футбольної та волейбольної команд. Ми вигравали турніри, регулярно були в призерах. П'ятий курс закінчив з червоним дипломом.

До речі, я й далі займаюся спортом. На території «Сіті Парку» облаштовані спортивні майданчики, і ми постійно граємо.

– Бачу, ідея, що у здоровому тілі живе здоровий дух, тобі близька. Розкажи, які твої життєві принципи. Вони збігаються з цінностями Громадянського Руху «СВІДОМІ»?

– Одним із моїх основних принципів є: «Мій вибір сьогодні – це те, ким я є завтра». Він повністю відповідає цінностям нашої команди, адже діяльність руху побудована на тому, що кожен свідомий громадянин несе відповідальність за своє майбутнє, майбутнє своєї сім’ї, свого міста і своєї країни в цілому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська телеведуча розповіла, чому створили проект "Школа свідомого громадянина"

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 лютого 2024
12:51
30 жовтня 2023
20 жовтня 2023
21 серпня 2023
24 липня 2023
26 травня 2023
15 травня 2023
25 квітня 2023
21 квітня 2023
10 квітня 2023
13:03