Поділитись:

Безпечний Інтернет та медіаграмотність для підлітків

Четвер, 01 листопада 2018, 06:26
Безпечний Інтернет та медіаграмотність для підлітків

Наша молодь не уявляє свого життя без гаджетів, Інтернету та соцмереж. Однак у віртуальному світі завжди залишається ризик бути обманутим та дезінформованим.

Як вберегтися розповідає 5 канал.

Школяр Максим Романовський зізнається, що достовірність інформації з мережі перевіряє рідко.

"Я саме цікавлюся футболом дуже сильно та іноді, знаєте, бувають такі новини, типу приїхав футболіст в ту країну чи іншу. Я іноді перевіряю його інстаграм", – ділиться учень.

А от Катерина Кіянова переконана, вірити кожній інтернет-новині не варто, краще перевірити її з кількох джерел.

"Треба читати різні інформації, різні сайти, і потім якось обґрунтовувати цю інформацію. А потім вже думати і висувати свої припущення щодо того, що може трапитися", – пояснює Катерина.

Медіаграмотна людина – це та, яка вміє аналізувати інформацію, критично її оцінювати та самостійно робити висновки, – розповідає координаторка проекту Вікторія Янковець. Навчали дітей розпізнавати фейкові новини на реальних прикладах.

Один з них – про начебто перемогу українця в олімпіаді з мемів у Горішніх Плавнях. За лічені дні цей допис поширили тисячі користувачів Фейсбуку. Хлопця підтримували та вітали, але більшість не звернули увагу на нереально велику кількість країн-учасниць. Їх автор вказав аж 9000. Багато було й таких, хто не піддавав сумніву і саму можливість проведення такої олімпіади. Крім того, як розпізнавати фейки, підлітків також закликали не ділитися у мережі особистою інформацією, щоб не зашкодити собі.

"Може призвести до того, що дитина може втрапити до різних негативних ситуацій, може розмістити таку інформацію, яка може спрацювати у іншому напрямку, нею можуть скористатися інші люди", – пояснює координаторка проекту.

Не лише люди, а й інші держави. Зокрема Росія, яка вже кілька років веде гібридну війну на Сході України, а також на просторах Інтернету, розповідає експерт Служби безпеки України. За його словами, українські школярі не раз потрапляли під вплив російської пропаганди.

"Наші, так би мовити, гібридні вороги використовують соціальні мережі та інтернет для втручання у внутрішні справи України. У нас фіксували випадки залучення до цієї пропагандистської протиправної діяльності навіть школярів міста Києва. Зараз мета цього проекту є навчити той прошарок населення, який найбільш піддається впливу через інтернет, а саме – школярів", – пояснює експерт СБУ Андрій.

Такі тренінги планують провести у всіх школах Києва, а потім і в усіх обласних центрах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОЧНА, ЗАОЧНА, ДИСТАНЦІЙНА ТА МЕРЕЖЕВА: СЕРЕДНЯ ОСВІТА В УКРАЇНІ МОЖЕ СТАТИ ІНСТИТУЦІЙНОЮ

 

Надрукувати
мітки:
коментарів