Поділитись:

Знайшли безпечний район навколо чорної діри в центрі Чумацького шляху

Четвер, 01 листопада 2018, 00:31
Знайшли безпечний район навколо чорної діри в центрі Чумацького шляху

Астрономи виявили велику газову хмару, яка рухається навколо супермасивної чорної діри просто в центрі нашої галактики.

Про це повідомляє Інформаційне агентство УНІАН.

Це, як заявили в Європейській південній обсерваторії (ESO), стало «гучним підтвердженням» теоретичних припущень існування галактичного гіганта, відомого також як «Стрілець А».

Як пише Newsweek, чорні діри – це регіони у космосі, де гравітація настільки інтенсивна, що вона поглинає все: від матерії до світла, які наближаються надто близько. В результаті самі діри здаються повністю чорними і надзвичайно холодними. Але матерія, яка обертається навколо них, пекельно гаряча і яскрава.

Астрономи використали європейський інтерферометричний інструмент GRAVITY разом з Very Large Telescope у Чилі, щоб відстежити матерію, яка обертається навколо «Стрільця А». Спалахи у інфрачервоному спектрі вказали вченим на те, що газ обертається навколо горизонту подій чорної діри. Інфрачервоні сигнали накреслили дуже стабільну орбіту обертальної маси. І це дало вченим найкраще на сьогодні зображення того, як матерія рухається так близько біля чорної діри. Коли газ з орбіти переміщується бодай трохи ближче, діра поглинає його.

Однак, сама орбіта – безпечний район. Рух по ній може бути безпечним, якщо він буде достатньо швидким.

«Спостерігати за тим, як матерія обертається навколо масивної чорної діри зі швидкістю близько 30% від швидкості світла – це щось вражаюче», - сказав вчений Інституту міжзоряної фізики Макса Планка Олівер Пфуль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВЧЕНІ ШУКАЮТЬ ПЕРШИХ ДОБРОВОЛЬЦІВ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ПОЛОГІВ У КОСМОСІ
 

Надрукувати
мітки:
коментарів