Поділитись:

Україна знову прийшла на вечірку, коли сусіди вже викликають поліцію, – Сергій Фурса

Четвер, 25 жовтня 2018, 18:50
Україна знову прийшла на вечірку, коли сусіди вже викликають поліцію, – Сергій Фурса

Українська влада звикла відкладати складні рішення, навіть якщо вони необхідні. Так сталося і з реалізацією програми МВФ, зокрема щодо збільшення ціни на газ.

Про це розповів економіст Сергій Фурса у Facebook.

Реалізація вимог програми МВФ була неминуча. Зі слів експерта, гроші у державному потоці закінчуються до нового року. І це було зрозуміло ще рік тому.

"Відповідно, раціональна логіка говорить тобі, що співпраця з МВФ неминуча. І ця ж логіка говорить тобі про те, що краще зробити неприємні речі відразу... Можна скільки завгодно затягувати з прийняттям антикорупційного суду, але навіщо ж залишати собі зростання тарифів на останнє півріччя перед виборами? Більш того, рік тому можна було відбутися невеликим зростанням, зробити + 10 %... + 15 % і забути. А тепер все набагато складніше. Раціональна логіка говорить, що треба прийняти рішення якомога швидше, пережити неприємний період і йти далі. Але ірраціональна поведінка затягує ухвалення рішення максимально, зазначає Сергій Фурса. – Замість активних дій, українська влада вважає за краще сидіти на березі річки і чекати. Може, саме розсмокчеться. І адже зрозуміло з самого початку, що не розсмокчеться".

У результаті – істерика через зростання тарифів, яка взагалі не потрібна владі перед виборами.

"Істерика, якої не було 2 роки тому, коли підняли тарифи в 2 рази. Істерика, якої не було б рік тому, коли питання зростання тарифів було актуальним. Чому? Та тому що до виборів було далеко, і популістам було б лінь старатися. А тепер є стимул. І тепер істерика. І тепер кожен міський божевільний вважає своїм обов'язком приходити в ефіри і розповідати свою думку про ціноутворення на газ, МВФ і світі фінансів", – пояснив експерт.

Через нестачу фінансів уряд змушений шукати гроші тоді, коли ситуація на світових ринках не сприяє цьому.

"Україна знову прийшла на вечірку, коли сусіди вже викликають поліцію. І в результаті ринкова прибутковість, ринкова ціна за залучення боргу, вже істотно змінилася. І платити треба більше. У тому числі і за власний політичний ризик, адже до виборів залишилося зовсім небагато і інвестори включають в ціну розміщення ймовірність перемоги популістів, які, звичайно ж, використовують сповна можливість попіаритися на цій високій ставці залученого боргу, що знову ж таки збільшить ще на трохи ймовірність їх перемоги", – додає Фурса.

Але влада, зі слів експерта, винна сама, бо дозволила це зробити, дотягнувши до останнього і не залишивши собі вибору.

"І так відбувається постійно. І найцікавіше, що завжди, адже призводить до проблем. Абсолютно завжди. Але люди продовжують поводитися ірраціонально, створюючи проблеми і собі і всім нам. Просто тому що "я подумаю про завтра" завжди призводить до проблем, що у перукарів, що у чиновників. Такий він, український дзен", – резюмує Сергій Фурса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДЕФОЛТ АБО ПІДВИЩЕННЯ ЦІНИ НА ГАЗ: ЕКСПЕРТ РОЗПОВІВ, ЩО КРАЩЕ

Надрукувати
мітки:
коментарів