У громадах на Волині треба змусити бізнесменів платити податки

Середа, 24 жовтня 2018, 15:55

Голови об'єднаних територіальних громад мають важелі впливу на тих, хто ухиляється від сплати податків до місцевих бюджетів.

Щоб громади не втрачала кошти, насамперед, варто негайно впорядкувати відносини з тими суб'єктами господарювання, яких закон зобов'язує сплачувати майнові податки. На цьому під час зустрічі з головами об'єднаних територіальних громад наголосила начальник ГУ ДФС у Волинській області Світлана Савчук, – інформує прес-служба відомства.

"На жаль, є практика, коли фактичні користувачі землі чи власники та орендарі нерухомості комерційного призначення спеціально зволікають з оформленням правовстановлюючих документів та не сплачують до бюджету ні копійки. Свою позицію такі бізнесмени обґрунтовують тим, що не мають договірних відносин з органами місцевої влади, відтак – не мають правових підстав для нарахування і сплати майнових податків. Така ситуація не може існувати в громаді, мешканці якої піклуються про її розвиток", – акцентувала увагу лідерів ОТГ Світлана Савчук.

Керівник волинських фіскалів підкреслила, що інформація від органів місцевої влади про тих, хто з певних причин не сплачує майнові податки лише сприятиме фахівцям ДФС в питанні залучення до бюджетів громад додаткового фінансового ресурсу.

"Це стосується не лише майнових податків. Акцизний податок з роздрібної реалізації підакцизної продукції теж належить до вагомого джерела доходів громади, як і податок на доходи фізичних осіб. Первинним та, можливо, найбільш достовірним джерелом інформації про реалізацію горілчаної продукції та тютюнових виробів та реальні робочі місця теж є мешканці громади та обрані ними керівники. Як бачите, без активної позиції місцевої влади в питанні залучення коштів до бюджету та належної податкової культури всіх мешканців територіальної одиниці самостійність та фінансова спроможність громад неможливі", – зазначила Світлана Савчук.

Як запевнила керівник волинських фіскалів, в питанні забезпечення надходжень фахівці територіальних органів ДФС в області – найкращі консультанти та партнери об'єднаних територіальних громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКІ ГРОМАДИ ПОЧАЛИ ОТРИМУВАТИ БІЛЬШЕ ПОДАТКІВ