Поділитись:

Замучив кашель? Допоможе перець чилі!

Вівторок, 23 жовтня 2018, 04:32

В таку прохолодну осінню погоду дуже легко дістати застуду та кашель. Проте варто обережно ставитися до власного здоров'я і не дозволити звичайному кашлю перерости в серйозне захворювання.

Gazeta.ua дізналася, наскільки небезпечним може бути кашель, та як з ним боротися.

"Якщо відкашлюється біле харкотиння з домішками, що нагадують сир, це ознака грибкової інфекції. Якщо є кров симптом туберкульозу та раку легень, говорить Євген Симонець, легеневий хірург, пульмонолог, кандидат медичних наук, голова Всеукраїнського респіраторного клубу. – Коли харкотиння подібне до білої піни – це, скоріш за все, вірусна інфекція. Жовтуватий колір вказує на застій у бронхах".

Кашель буває сухий і вологий. Сухий нав'язливий та гавкаючий кашель виникає від вірусної інфекції, що супроводжується високою температурою, болем у горлі та нежитем.

"Як тільки людина відчуває ці симптоми, одразу хоче випити чашку гарячого чаю. І це правильно, бо вживання великої кількості рідини зменшує концентрацію токсинів у крові. Виходить такий ефект, як поставити хворому крапельницю", – продовжує спеціаліст.

Серед протизастудних напоїв найбільш популярний – чай з медом та лимоном. Однак вони втрачають свою користь у гарячій воді. Тому її температура не має перевищувати 60 градусів. Також помічні чаї з малини, смородини, обліпихи.

"Для посилення ефекту противірусного й зігріваючого напою можна додати подрібнений перець чилі. Але його не можна пити людям із захворюваннями шлунка та кишечника. Наприклад, при гастриті чи виразці. Гарний потогінний ефект має чай з липи. Випийте кружку такого напою на ніч і закутайтеся в ковдру. Якщо вночі гарно пропотієте, на ранок можете прокинутися здоровим", – рекомендує лікар.

Найпопулярніший розчин для полоскання горла – склянка теп­лої води з 1 ч. л. солі та такою ж кількістю соди.

Часто використовують відвар шавлії або ромашки. Можна купити готові антисептичні розчини в аптеці. Дітям полоскати горло дозволено після 3 років та обов'язково під контролем батьків.

"Щоб швидше ­вилікувати хворобу, горло слід полоскати правильно. Вода має бути тепла. Гаряча подразнюватиме слизову, а холодна може спровокувати ріст бактерій. При полосканні слід нахилитися назад і висунути язик вперед, щоб розчин досяг місця призначення. Спробуйте протягом 30 секунд під час процедури тягнути звук "и", – радить Євген Симонець.

Запущений кашель може перерости в запалення бронхів.

"Немає універсального рецепту лікування, який би точно всім допоміг. Треба враховувати, скільки мокротиння, чи є набряки слизової оболонки. Щоб не хворіти, привчіть себе та дитину частіше мити руки, не торкатись обличчя, уникати контакту з хворим. Важливо часто провітрювати приміщення, їсти корисну їжу, пити багато води, висипатись, бути фізично активним, уникати стресу та перевантаження", – розповів фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМ НА РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО РАК ГРУДЕЙ

Надрукувати
мітки:
коментарів