Поділитись:

Національному парку на Волині загрожує зникнення, – активісти

П'ятниця, 08 квітня 2016, 15:24

Національний природний парк "Цуманська пуща" на Волині на межі зникнення через масову вирубку.

Про це повідомляє Народний Контроль Волинь на своїй сторінці у Facebook.

Контролювати вирубку дерев на такій великій території – нелегко. Директор парку вже кілька років звертається у різні інстанції, аби встановили обмеження на вирубку. Пропонує свій варіант.

"На територіях природно-заповідного фонду для рубки стиглих дерев вік для хвойних та твердолистяних дерев треба підняти на 20 років. Інтенсивність вирубки обмежиться, це дасть змогу зберегти цуманські діброви", – пояснює директор Ківерцівського національного природного парку "Цуманська пуща" Ігор Квач.

Здебільшого дерева вирубують для продажу за кордон у необробленому вигляді. Цуманський селищний голова Анатолій Дорошук три десятки років працював у лісовому господарстві, тому знає – це невигідно для держави. Цінний дуб продається "за копійки".

Ще торік Верховна Рада ухвалила закон про мораторій на експорт лісу-кругляка. Та місцеві деревообробники кажуть – у документ треба внести зміни, аби створити рівні умови для державних та приватних підприємців.

"Ніяких спецторгів. Це ж як може міністерство економіки в Києві визначати пріоритетні підприємства? Є 10-15 китів, для яких проводяться спеціалізовані торги і виставляють сировину по собівартості. Друге – 50% сировини має бути для резидентів, тільки для місцевих, з області, інші 50% – не важливе місце проживання, але для резидентів", – говорить голова правління ГС "Асоціація деревообробників Волині" Іван Литвинюк.

Надрукувати
мітки:
коментарів