Поділитись:

"Батьківські" авто та елітне житло: як живуть начальники СБУ на Волині

П'ятниця, 08 квітня 2016, 14:19

Керівники управління Служби безпеки України у Волинській області за 2014 рік задекларували тисячі гривень отриманої матеріальної допомоги. Деякі з них офіційно їздять на автомобілях за десятки тисяч доларів, має дорогі квартири, а дехто й чималі заощадження.

Журналіст Юрій Горбач із Рівненського агентства журналістських розслідувань, спеціально для СorruptUA.org, отримав і проаналізував копії декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 рік начальника управління СБУ у Волинській області та його заступників.

Начальник: квартира у Києві – службова, дорогі авто – батьківські

Начальником управління Служби безпеки України у Волинській області Юрія Фелонюка призначив Президент України Петро Порошенко у квітні 2015 року. Сам він родом із Хмельниччини, після закінчення школи у Старокостянтинівці вступив до Національної академії Служби безпеки України. Її закінчив у 2001 році. Відтоді до 2011 року Юрій Фелонюк працював на оперативних посадах в управлінні СБУ у Хмельницькій області.

З 2011 до 2014 року працював в управлінні СБУ у м. Києві начальником відділу в головному відділі по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю, а в липні 2014 року його призначили заступником начальника управління СБУ у Чернівецькій області, де з серпня того ж року до березня 2015-го він виконував обов'язки начальника управління.

Працюючи спочатку у Києві, а потім на Буковині, Юрій Фелонюк за 2014 рік задекларував 134 тисячі 682 гривні сукупного доходу. Із них 120 тисяч 767 гривень склала зарплата, а ще 13 тисяч 915 гривень – матеріальна допомога.

Члени сім'ї посадовця, серед яких дружина та дочка, задекларували за позаминулий рік 210 тисяч 328 гривень доходу. Із них 195 тисяч 535 гривень склала зарплата, 1000 гривень – дивіденди, проценти, 12 тисяч 180 гривень – матеріальна допомога і 1613 гривень – дохід від передачі в оренди майна (паю).

Також члени сім'ї високопосадовця задекларували 9 тисяч 605 гривень на рахунках у банку та цінні папери номінальною вартістю 8 тисяч 605 гривень.

Дружина начальника управління СБУ у Волинській області Діана Фелонюк весь свій трудовий шлях провела у судах.

З 2001 року вона працювала секретарем судових засідань в господарському суді Хмельницької області, помічником судді в тому ж суді. З 2008 року працює суддею Хмельницького окружного адміністративного суду. Згодом деякий час обіймала посаду заступника голови Хмельницького окружного адмінсуду.

Юрій та Діана Фелонюки. Фото із соцмережі

Серед нерухомості Юрій Фелонюк задекларував 1/5 частину батьківської квартири у Старокостянтинівці площею 14 кв. м. та 16/100 квартири у Києві площею 15 кв. м.

Його дружина з донькою мають 84/100 тієї ж київської квартири, половину будинку площею 62 кв. м., пай землі площею 2,189 гектара та земельну ділянку площею 15 соток. Також подружжя має у користуванні квартиру в Хмельницькому площею 71,1 кв. м.

Серед транспортних засобів Юрій Фелонюк вказав автомобіль "Lexus RX-400H" 2008 року випуску, а його дружина – "Volkswagen Tiguan" 2013 року випуску. Вказано, що обидва авто перебувають у користуванні, проте не зазначається сума витрат на нього. Цікаво, що вартість першого авто на ринку сягає 24 тисяч доларів, другого – понад 25 тисяч доларів.

У декларації судді Діани Фелонюк за 2013 рік жодного із цих автомобілів не вказано.

В той же час на публічні заходи Юрій Фелонюк приїжджає на автомобілі "Toyota Camry".

На такій автівці посадовець їздить на публічні заходи

Згадана вище київська квартира родини Фелонюків знаходиться у житловому комплексі "Лазурний блюз" у Дніпровському районі столиці на березі Русанівського каналу. Загальна площа квартири – 93,6 кв. м. Право власності на неї Фелонюки оформили у вересні 2014 року. Вартість такої квартири починається від 80 тисяч доларів США.

Звідки у подружжя судді і працівника СБУ дорогі авто і житло питаємо у самого начальника управління СБУ на Волині.

– Квартиру у Києві я отримав як службову чи наприкінці 2012-го, чи на початку 2013-го року. Оскільки в мене є два члени сім'ї і приватизував її згідно чинного законодавства, – пояснюєначальник управління СБУ у Волинській області Юрій Фелонюк. – За чинними нормативними актами СБУ, особа, яка має більше десяти років стажу роботи в СБУ, має право квартиру вивести [зі службової] і в подальшому приватизувати. Лише один раз співробітник має право отримати житло і приватизувати його. Відтоді більше ніде на чергах я не стою.

Що ж до дорогих автівок, то посадовець розповідає, що вони належать батькам.

– Автомобіль "Lexus" 2008 року належав моєму батькові. Він тривалий час працює лікарем-дерматовенерологом в районній лікарні, – розповідає Юрій Фелонюк. – "Lexus" коштує близько 17-18 тисяч доларів США. Ця машина купувалася вживаною у 2012 чи 2013 році. За все життя, я думаю, людина може відкласти такі гроші на автомобіль. Тим більше, що і батькам від дідусів та бабусь передавалося житло в спадок і вони його продавали. Інша автівка у користуванні дружини, якщо не помиляюся, належить тестю, який є приватним підприємцем, адвокатом, арбітражним керуючим тривалий час.

Приблизно так виглядають авто Фелонюків. Ілюстраційні фото із smolmotor.ru та www.drivearabia.com

Авто "Toyota Camry", на якому посадовець пересувається Луцьком, є службовим.

– Воно на праві оренди перебуває в управлінні. Ще до мене воно тут було, – каже керівник.

У Луцьку Юрій Фелонюк проживає у відомчому житлі, яке не має права приватизувати.

Перший заступник: земля, службова квартира, авто і кредит

Перший заступник начальника управління СБУ у Волинській області Тарас Цюцюра до приїзду на Волинь працював на Рівненщині та Буковині. На Рівненщині чоловік працював з 1997-го близько 12 років, зокрема на посаді оперативного співробітника, начальника сектору по боротьбі з корупцією в правоохоронних органах, начальником сектору по боротьбі з корупцією в органах управління обласного управління СБУ.

Згодом переїхав працювати на Буковину, де обіймав посаду заступника начальника спецпідрозділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю управління СБУ в Чернівецькій області.

На Волині чоловік працює з 2010 року. В обласному управлінні СБУ обіймав посаду заступника начальника відділу захисту економіки, згодом очолив відділ. На посаду першого заступника начальника управління СБУ призначений у грудні 2015 року.

За 2014 рік Тарас Цюцюра задекларував 124 тисячі 100 гривень доходу. Із них понад 113 тисяч гривень склала зарплата, а решта – матеріальна допомога. У членів сім'ї посадовця жодних доходів не вказано.

Працівник СБУ має земельну ділянку площею 12,6 сотки, службову квартиру на 53,7 кв. м. та автомобіль "Opel Vectra" 2006 року випуску.

У членів сім'ї посадовця вказана земельна ділянка на 13,56 соток.

Серед витрат у декларанта вказано близько 45 тисяч гривень на погашення кредиту і процентів за ним. У членів сім'ї – 2,5 тисячі гривень на утримання майна.

За словами Тараса Цюцюри, його дружина раніше займалася бізнесом, зараз ніде не працює. Сам чоловік уже брав участь в бойових діях на сході і користується пільгами, проте земельної ділянки, за його словами, ще не отримував.

Заступник: півмільйонні заощадження, а в батьків – квартира і авто за сотні тисяч доларів

На посаду заступника начальника управління СБУ у Волинській області Дмитра Совинського призначили у січні 2015 року. До цього Дмитро Совинський працював на різних посадах в управлінні СБУ міста Києва, деякий час обіймав посаду заступника начальника підрозділу, начальника відділу контррозвідувального захисту економіки.

Працюючи у Києві, Дмитро Совинський за 2014 рік задекларував 184 тисячі 475,23 гривні доходу. З них майже 131 тисячу гривню склала зарплата, понад 40 тисяч гривень – дивіденди, проценти і майже 13 тисяч гривень – матеріальна допомога.

Члени сім'ї посадовця вказали 74 тисячі 819 гривень доходу. Із них лише трохи більше 4 тисяч гривень склала зарплата. Ще понад 55 тисяч гривень склали дивіденди, проценти, понад 13 тисяч гривень – матеріальна допомога, і майже 2 тисячі гривень – інші види доходів.

Також у сім'ї Совинських є півмільйонні заощадження. Сам декларант вказав 262 тисячі 144,58 гривень на рахунках у банку, а члени його сім'ї – 397 тисяч 366 гривень.

Серед нерухомості сім'я працівника СБУ має земельну ділянку на 10 соток, квартиру на 67,86 кв. м., дачний будинок на 60 кв. м. та інше нерухоме майно площею 17,3 кв. м.

Дружина Дмитра Совинського Алла Совинська працює у Департаменті відкритих ринків Національного банку України, а її матір Олена Байбекова – тривалий час пропрацювала у Головному контрольно-ревізійному управлінні (зараз – Держфінінспекція).

Матір посадовця СБУ Тетяна Совинська у серпні 2013 року оформила право власності на квартиру площею 117 кв. м. в одному з будинків житлового кварталу бізнес-класу "Новопечерські липки" на вулиці Драгомирова у Києві. Вартість такої квартири складає близько 350 тисяч доларів США.

Крім того, у 2014 році вона ж оформила право власності на машиномісце площею 21,8 кв. м. у цьому ж житловому кварталі. Ще одне машиномісце площею 17,3 кв. м. оформила того ж 2014 року Алла Совинська. Судячи з декларації про майно і доходи дружини посадовця СБУ, воно обійшлося їй у 223 тисячі 717 гривень, тобто у понад 15 тисяч доларів на той час.

Будинок на вулиці Драгомирова, 7 у Києві (ЖК "Новопечерські липки") у якому володіє квартирою матір Дмитра Совинського

Витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно

Як стверджують на сайті ОРД, Дмитра Совинського під час роботи у Києві бачили з дружиною на двох авто "Land Rover Range Rover". Вартість одного з таких сягає 100 тисяч доларів. Обидва авто належать батькові посадовця СБУ Олександру Совинському.

"Land Rover Range Rover" 2012 року випуску зареєстрований в середині 2013 року, тобто приблизно в той же час, що і квартира в "Новопечерських липках", а "Land Rover Range Rover Autobiography" 2013 року випуску – у січні 2014-го року. Тоді ж зареєстроване і ще одне авто "Ford Tourneo Connect" вартістю близько 13 тисяч доларів.

Витяг з Реєстру транспортних засобів

Приблизно так виглядають Рендж Ровери Совинських. Ілюстраційні фото із www.carmagazine.co.uk та www.trucktrend.com

З лютого Дмитро Совинський, за словами начальника управління СБУ у Волинській області Юрія Фелонюка, перебуває в зоні проведення АТО. Там він працюватиме до травня і поспілкуватися з ним немає можливості.

– Знаю, що батьки займаються бізнесом, – відповідає на інформацію про дороговартісне майно його підлеглого Юрій Фелонюк.

Рівненське агенство журналістських розслідувань спробувало відшукати бізнес батьків посадовця СБУ, який приносить їм такі надприбутки, що дозволяють придбання на близько 500 тисяч доларів.

Матір Дмитра Совинського Тетяна Совинська не є ні приватним підприємцем, ні засновником жодних юридичних осіб. Натомість Олександр Совинський дійсно має фармацевтичний і транспортний бізнес.

Він значиться серед засновників трьох підприємств: ТОВ "Автобусні лінії України", ТОВ "Від-Фарм" та ТОВ "Фірма "Паляниця". Через ТОВ "Від-фарм" він також є контролером ТОВ "Фармацевтична фірма "Олімп". Три останні створені в квітні-червні 2012 року і лише ТОВ "Автобусні лінії України" працює з 2002 року.

ТОВ "Автобусні лінії України" займається транспортними перевезеннями, ТОВ "Від-Фарм" та ТОВ "Фармацевтична фірма "Олімп" – торгівлею фармацевтичними засобами, ТОВ "Фірма "Паляниця" – діяльністю закладів громадського харчування.

Інформація про компанії Олександра Совинського із Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців

На сайті ТОВ "Автобусні лінії України" йдеться, що компанія займається регулярними автобусними пасажирськими перевезеннями в Естонію, Білорусь, Литву та Латвію. Директором і співзасновником компанії є Олександр Петренко – кандидат у народні депутати на проміжних виборах до Верховної Ради минулого року у 205 виборчому окрузі. У 2014 році такожбалотувався в нардепи у 114 виборчому окрузі на Луганщині.

І ТОВ "Фармацевтична фірма "Олімп", і ТОВ "Від-Фарм" зареєстровані за однією адресою – адресою Київської міської клінічної лікарні №1 на Харківському шосе, 121 у Києві. У першої фірми, судячи з інформації ліцензійного реєстру, є лише одна ліцензія на роботу аптечного закладу в приміщенні шостого корпусу, КНП "Консультативно-діагностичний центр №2 Дарницького району м. Києва". Дійсна вона з листопада 2012 року. Друге ж підприємство зараз не має ліцензій на торгівлю лікарськими засобами, але у 2013 році також мало одну аптеку у Києві.

Крім того, ТОВ "ФФ "Олімп", судячи з даних податкової, ще й має податкові борги.

– Одна аптека у нас, – розповідає директор ТОВ "Фармацевтична фірма "Олімп" Валентина Штойко. – ТОВ "Від-фарм" не працює зараз. Вони отримали ліцензію на аптеку і одразу закрили, бо було місце не хороше, наскільки мені відомо. Була одна аптека на Нивках у них, а велика конкуренція і вони попрацювали може три місяці і усе. Фірма "Паляниця" також не працює. Вона давно закрита, вона відкривалася під кафе, а воно не пішло і вони її закрили.

Ще один партнер Олександра Совинського по ТОВ "ФФ "Олімп" проректор з економічних питань Міжнародної академії екології та медицини Вікторія Ковалевська також балотувалася у народні депутати, щоправда у 2012 році.

Журналіст Рівненського агентства журналістських розслідувань спробував поспілкуватися щодо задекларованого майна та бізнесу Совинських із дружиною Дмитра Совинського, головним економістом Департаменту відкритих ринків НБУ Аллою Совинською, однак вона не виявила бажання відповідати на запитання.

– Декларація чоловіка це його особиста справа і я нічого не можу казати. Звертайтеся до нього, він незабаром, сподіваюся повернеться. По своїй декларації я все подала до податкової за місцем проживання, – відповідає працівниця Національного банку.

– У своїй декларації ви вказали, що у 2014 році придбали машиномісце в ЖК "Новопечерські липки" площею 17,3 кв. м. за понад 200 тисяч гривень. Звідки у вас кошти на таке придбання?

– Якщо податкова буде зацікавлена вона має можливість подивитися заробітну платню за всі роки, які я працювала і я відповідно до своєї зарплати можу дозволити таку покупку (за 2014 рік Алла Совинська задекларувала 74 тисячі гривень доходу, більшість з яких – дивіденди проценти, – авт).

– А як давно ви працюєте в НБУ?

– Так, до свіданья. Я ж кажу, я по всій своїй інформації дала в податкову документи. Я не розумію, що це за дзвінки.

– В податкову, то в податкову, але ми – журналісти.

– Мені байдуже хто ви, я всю інформацію надала і не треба мені дзвонити. Коли якісь питання до чоловіка, то шукайте його.

На питанні про квартиру матері Дмитра Совинського у "Новопечерських липках" Алла Совинська кинула слухавку.

Вдруге із Аллою Маратівною вдалося поговорити приблизно із тим же успіхом:

– Ви з чоловіком не задекларували жодного транспортного засобу, для чого тоді вам машиномісце?

– А я хотіла вкласти гроші, – каже жінка.

– Є інформація, що ви їздили з чоловіком на авто "Land Rover Range Rover"...

– Мне бы очень этого хотелось, но я не їздила на таких авто.

– А в батька вашого чоловіка є два таких авто, можливо це були вони?

– Я не знаю, не буду коментувати власність батька мого чоловіка. Я не їжджу на його автомобілях. Їжджу на метро, дуже зручно.

Із 63-річним батьком посадовця СБУ, власником дорогих авто і бізнесу, також не вдалося поспілкуватися. Директор ТОВ "Автобусні лінії України" Олександр Петренко повідомив, що Олександр Совинський перебуває в лікарні і вже близько 4 років не працює, а перебуває на пенсії.

Заступник: дороге авто подарували батьки-підприємці

Ще одного заступника начальника управління СБУ у Волинській області Владислава Васильєва призначили на посаду у жовтні 2015 року. Починав він працювати у 2007 році в управлінні СБУ у Харківській області на оперативних посадах по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю, потім переїхав на роботу у Головне управління СБУ у м. Києві. У 2014 році працював начальником відділу по боротьбі з корупцією у військових формуваннях Центрального апарату СБУ.

Працюючи у Києві Владислав Васильєв задекларував 115 тисяч 487,49 гривень доходу. Майже 104 тисячі гривень із них склала зарплата, а ще 11,5 тисяч гривень – матеріальна допомога.

Серед нерухомості Владислав Васильєв вказав службову квартиру на 40,1 кв. м. Їздить працівник СБУ на автомобілі "Nissan Pathfinder" 2008 року випуску. На ринку таке авто коштує понад 20 тисяч доларів.

Серед членів сім'ї працівник спецслужби не вказав нікого.

Владислав Васильєв пояснює, що не вказав нікого серед членів сім'ї тому що неодружений і "з казарми проживає сам".

– Це подарунок батьків, – пояснює заступник начальника управління СБУ у Волинській області Владислав Васильєв походження авто за 20 тисяч доларів. – Вони займаються підприємницькою діяльністю, але якою саме я відповідати не хочу, бо це приватне життя моїх батьків. Вони мені подарували його рік тому. На ринку він коштує близько 15-17 тисяч доларів. Тому я не вважаю, що це такий супердорогий подарунок. До цього його експлуатував батько і потім подарував мені. Зараз він їздить на іншому авто.

Надрукувати
мітки:
коментарів