Поділитись:

Депутати Луцькради вимагають відновити газопостачання для ДКП "Луцьктепло"

П'ятниця, 08 квітня 2016, 10:31
Депутати Луцькради вимагають відновити газопостачання для ДКП

Депутати звернулися до Президента України, Верховної Ради та Кабміну щодо припинення газопостачання НАК "Нафтогаз України" для ДКП "Луцьктепло" та вимагають негайного його відновлення.

Звернення ініціював Андрій Козюра. За нього депутати голосували на позачерговій сесії Луцької міської ради 8 квітня.

У зверненні вони засуджують дії НАК "Нафтогаз України" та вимагають негайно відновити теплопостачання на ДКП "Луцьктепло".

Декілька днів тому у Луцьку припинили теплопостачання через вимогу НАК "Нафтогаз" одномоментно відключити газ для ДКП "Луцьктепло" за невчасний розрахунок.

Відключення "Луцьктепла" від газу зумовило різку зупинку ДКП "Луцьктепло" і як наслідок – припинення гарячогого водопостачання. Така ситуація спричинила широкий резонанс та викликала критичне засудження лучан. Надалі дії можуть спричинити некеровані соціальні процеси і техногенні катастрофи.

"За 25 років незалежності держава не спромоглася навести лад в галузі теплоенергетики. Через відключення газу люди почнуть гріти воду в кастрюлях або користуватись бойлерами. Електрообладнання не витримає навантаження від тих бойлерів. Нас може чекати техногенна катастрофа", - сказав Андрій Козюра.

За словами Козюри, раніше було направлено звернення до Верховної Ради щодо необхідності прийняття закону № 2706. Ключовою позицією законопроекту було положення, яке передбачало встановлення мораторію на нарахування та стягнення неустойки та інших фінансових санкцій у випадку несвоєчасного здійснення платежів за використаний природний газ для всіх категорій споживачів, для яких тариф був встановлений нижче економічно обгрунтованої собівартості.

Крім цього, у зверненні йдеться про те, що Кабмін не вживає жодних заходів, спрямованих для стабілізації роботи комунальної теплоенергетики, а спостерігається повне лобіювання інтересів НАК "Нафтогаз України".

Керівництво НАК "Нафтогаз України" виставило "Луцьктеплу" вимоги щодо повного розрахунку та підписання додаткових умов на кабальних умовах, які є нереальними для виконання.

"НАК "Нафтогаз" поставив вимогу підписання додаткової угоди. Суми надто великі, сплатити їх нереально. Є борги держави перед підприємством. Кабальний додаток до угоди з НАК ми не змогли підписати. Зараз ми відправили спільні протокольні рішення вже на 18 мільйонів гривень", - сказала в.о. директора ДКП "Луцьктепло" Валентина Малютіна.

Вона додала, що розмір їхнього боргу перед НАК "Нафтогаз України" сягає 73 мільйонів.Підписання такої угоди просто знищить підприємство.

"Я кожен день працюю над цією проблемою і, на жаль, не вдалося вирішити навіть питання, яке стосується лікарень. Вся Україна в такій ситуації перебуває. Якщо коротко, то та додаткова угода звучить так: "якщо ви не підписуєте додаткову угоду, то дає чи не дає вам держава субсидії, ми нараховуємо вам штрафні санкції і пеню. Безперечно, що ми не підпишемо такої додаткової угоди", - сказав Луцький міський голова Микола Романюк.

Відтак, депутати Луцькради просять невідкладно вжити заходів щодо термінового відновлення газопостачання на ДКП "Луцьктепло".

Надрукувати
мітки:
коментарів