Поділитись:

Історія луцької халтури

Вівторок, 02 жовтня 2018, 20:00

Сучасні підлітки, які народилися в Луцьку, і не пам'ятають, що колись у центрі міста був фонтан. А ті, хто застав ті часи, згадують його як миле та акуратне рішення. У чаші фонтану було кілька скульптур дельфінів. Ближче до сторони театру у воду свої "коси" опускала верба. Спекотного дня тут можна було знайти таку бажану прохолоду.

Цього літа від спеки лучан рятували ті фонтани, що залишилися у місті, і дерев'яні конструкції, які поставили у серпні. Однак, розмов про те, аби відновити "фонтан з дельфінами" у якомусь із виглядів, було чимало.

Наприклад, лише у 2017 році лучани двічі ініціювали петиції: про відновлення фонтану чи про використання його поверхні як ковзанки.

Великий ремонт площі затіяв нині покійний міський голова Луцька Антон Кривицький (1998-2006 роки). Саме за його ініціативи дельфіни "попливли" з центру Луцька. До слова, він також виношував ідею спорудити в центрі міста підземний перехід. І найімовірніше ці два задуми були пов'язані. Однак через брак коштів ні один, ні інший задум у життя не був втілений.

Кривицького у кріслі мера замінив Богдан Шиба. У 2010 році фонтан залили бетоном, а на його місці деякий час працювало дитяче містечко з кафе, де продавали й пиво. Така торгівля була не дуже вдалою і дитяче містечко-кафе демонтували навесні 2012 року.

А у 2017 році в коментарі виданню "Волинь24" Богдан Шиба й узагалі зауважував, що якийсь помпезний фонтан тут є зайвим і ліпше б, якби чашу зрівняли з землею під час реконструкції площі, а вода била би з-під землі. Певно, як нині на перетині Кривого Валу та Лесі Українки.

До слова, ще тоді землю під Театральний майданом віддали в оренду ТзОВ "Магніт". Вони мали будувати тут підземний перехід. І, судячи з цитат виданню "Відомості" тодішнього головного художника Ярослава Матвіїва, про фонтан тоді мова не йшла: "На запитання, чи можливо було відновити роботу фонтана, він відповів, що "реконструкція фонтана коштує мільйони, але оскільки затвердили план реконструкції площі та вже величезні гроші потрачені на проект і на перенесення комунікацій, запущено механізм, щоб робити підземний торговий комплекс, то питання про фонтан не може стояти і його відновлювати немає сенсу".

Фонтан у проекті капремонту Театрального майдану від творчої архітектурної майстерні Фонтан у проекті капремонту Театрального майдану від творчої архітектурної майстерні "Балан та Стельмащук"

ЧИТАТИ ТАКОЖ: СУХИЙ ФОНТАН, НОВЕ СВІТЛО І БІЛЬШЕ ЗЕЛЕНІ: ЯКИМ МОЖЕ СТАТИ ТЕАТРАЛЬНИЙ МАЙДАН ЛУЦЬКА (ФОТО)

Однак через фінансову скруту будівництво "Магнітом" відтягувалося, а договір оренди продовжували. Згодом саме товариство ініціювало поділ земельної ділянки на дві частини і від частини оренди відмовилося. А 2 жовтня на сайті міської ради розмістили проект рішення про відмову в продовженні договору оренди цій фірмі.

Наступник Богдана Шиби, Микола Романюк (2010-2017 роки), від ідеї фонтану не відмовлявся. У 2013 році під час звіту за роботу за 2012 рік перед членами Громадської ради тодішній міський голова говорив: фонтан там повинен бути. Він навіть зазначав, що об'єкт на 60% готовий.

А у 2016 році, цитуючи Миколу Романюка, ЗМІ писали, що облаштувати фонтан на Театральному майдані виявили бажання бізнесмени, зокрема ПАТ "Спільне українсько-словацьке підприємство "Теріхем-Луцьк".

Завершення будівництва фонтану було і в планах тоді ще кандидата у народні депутати по 22 округу Ігоря Палиці, який балотувався в 2012 році. В ті часи навіть конкурс серед архітекторів провели, однак жодна пропозиція не знайшла належної підтримки, а деякі піддали нищівній критиці. І не вибравши жодного переможця, проект не був реалізований. Приблизно у той же час, політичні дороги Миколи Романюка та Ігоря Палиці розійшлися.

Праворуч у водоймі можна побачити дельфінів із фонтану. Тепер вони живуть у Луцькому зоопарку><span class=Праворуч у водоймі можна побачити дельфінів із фонтану. Тепер вони живуть у Луцькому зоопарку

А нині, коли Луцьк немає міського голови, а виборча кампанія ще не оголошена, розмови про фонтан звучать швидше від лучан.

Тим не менше, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт минулого року заявляв: "Потрібно розуміти, що сучасний фонтан з електропідсвітленням, звуковим супроводом, на якому показують за допомогою лазерних пристроїв різні зображення, коштує 2 мільйони доларів. Такі кошти – велика сума для Луцька і будувати його за бюджетні кошти поки немає змоги", цитує посадовця "Волинь24".

Наші дні><span class=Наші дні

Начальник управління містобудування та архітектури Веніамін Туз у коментарі "Конкуренту" зазначив, що конкурс на виконання проекту фонтану є. Однак, на його думку, це не той шлях, який здатен вирішити ситуацію.

Нині територія має свого орендаря. Це ТзОВ "Магніт". Термін оренди завершується.

"Площу забудовувати не плануємо. Аби не було з цього приводу ніяких кривотолків. Це громадська територія, вона такою і буде залишатися. Чи буде там фонтан, чи доцільно використовувати фонтан, який півроку не використовується – це питання. Можливо, буде якесь рішення, яке узгодить ці всі питання. Вода проситься, є запит громадськості, аби була територія, щоб була присутня вода, однак можливо не у вигляді фонтану. Як це реалізувати – задача не проста", – коментує Веніамін Туз.

***

Напівзруйнований фонтан пережив уже каденції трьох міських голів. Він, наче пам'ятник перевиборчим обіцянкам, наче недороблена комора в квартирі з новим ремонтом, нагадує про "косяк" посадовців. А може хай стоїть? Буде луцьким артефактом, пам'яткою історії, про яку складатимуть легенди та бувальщини. Хоча, ні. Старий напівзруйнований фонтан не варто уподібнювати до міфу. Це просто халтура у центрі міста.

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 березня 2024
16 березня 2024
13 березня 2024
28 лютого 2024
27 лютого 2024
25 лютого 2024
29 січня 2024
20 січня 2024
17 грудня 2023
11 грудня 2023