Поділитись:

Експерти оцінили спроможність волинських громад

П'ятниця, 28 вересня 2018, 14:56

Радник Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Матвіюк розповів про спроможність волинських об'єданих територіальних громад.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

Наразі 40 громад Волині мають прямі бюджетні відносини з державним бюджетом та визнані спроможними постановами Кабінету Міністрів України.

Згідно з аналізом, який був проведений експертами Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, у 9 громад видатки на утримання апарату управління є нижчими 20 % – показника, рекомендованого експертами ЦОР. У 14 громад цей показник не перевищує 30 %, у 16 громад – 50 % . І лише у двох громадах цей показник вищий: у Сереховичівської громади – 66,4 % і у Велицької громади – 70,1 %.

Перевищення показника питомої ваги адмінвидатків у власних доходах не може свідчити про однозначну фінансову неспроможність громад. Окрім того, варто глибше розглядати чинники, що зумовлюють такий показник. Наприклад, Сереховичівська громада у цьому році оновила комп'ютерну техніку, провела швидкісний Інтернет, здійснила ремонтні роботи приміщень сільради. Такі витрати теж віднесені до витрат на утримання апарату управління. Важливими також є функції і повноваження, які здійснюють працівники апаратів місцевих рад. До прикладу, у Голобській ОТГ у штаті апарату ради входять і працівники ЦНАПу, що безумовно підвищує показник питомої ваги адмінвитрат.

Потрібно зважати й на те, що 25 громад повноцінно функціонують у нових умовах менше року – лише з першого січня. Отже, ще не повної мірою оцінили і використали резерви збільшення доходів і оптимізації власних витрат.

Також варто звернути увагу на показники росту власних доходів громад. Наприклад, Поворська ОТГ більш ніж удвічі збільшила надходження від місцевих податків – 209 % (!) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У Голобської ОТГ цей показник склав 181,3 %, у Зимненскій ОТГ – 170,7 %.

Усі громади Волині забезпечують необхідний набір послуг для своїх громадян: надають адміністративні послуги, утримують мережу освітніх і культурних закладів. Лише 5 громад, у відповідності до розпорядження КМУ №647-р від 5 вересня 2018 потребували додаткових коштів освітньої субвенції, з них – 4 нових, утворених 2017 року, і Голобська, що у кінці 2017 року доєднала дві сільські ради. Тому зараз вони вирішують завдання з оптимізації своєї освітньої мережі. У той же час навіть небагаті громади, маючи на своїй території ефективну мережу освітніх закладів (наприклад, Велицьк, Велимче), отримають за результатами року економію освітньої субвенції, яку можуть використати на покращення матеріально-технічного забезпечення шкіл.

Волинська область віддавна є дотаційною і має у своєму складі досить економічно слабко розвинутих територій. Тому більша частина громад потребує часу і праці, щоб змінити становище, і вони уже його змінюють. Це видно з динаміки росту місцевих доходів, впроваджених інфраструктурних проектів тощо.

"Тому не варто демотивувати людей, що взяли на себе відповідальність міняти життя у своїх громадах, особливо тих, хто лише розпочав цей шлях, узагальненнями про масову неспроможність волинських громад", – підкреслив радник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКІ ГРОМАДИ ОТРИМАЛИ ДОДАТКОВУ ЗЕМЛЮ

Надрукувати
мітки:
коментарів