Поділитись:

Дипломатичний Савченко та демократичний Палиця на сесії Волиньради (фоторепортаж)

Середа, 26 вересня 2018, 19:30

На годиннику було близько 14-ї години дня, коли я зустрів журналістів Костянтина Яворського, Юлію Остапович та Вадима Панафідіна, які пили каву й розповідали про те, що депутати Луцької міської ради розглянули аж 1 питання.

Мені ж сьогодні пощастило не бути присутнім серед цих високоповажних "садомазохістів" і я спокійно насолоджувався смачною шавермою, оскільки сесія Волинської обласної ради завершилася майже 60 хвилин тому.

Важко зрозуміти, чому одні обранці громади збираються 1 раз на декілька місяців та розглядають 50-60 питань за 3 години, а інші, щомісяця, шаленіють від своєї повільності та майстерності затягувати засідання...

Проте, грець з ними, давайте працювати та розбиратися з тим, що цікавого відбувалося у середу, 26 вересня, у стінах Волиньради...

***

Традиційно сесія стартувала о 10-й ранку. До того, як відвести 45 хвилин для оголошення запитів та запитань, очільник депутатського корпусу Ігор Палиця вручив ключі від квартири волинській паралімпійці Богдані Конашук та нагородив почесною грамотою Верховної Ради України Василя Столяра.

Сам Василь Андрійович через деякий час звернеться до правоохоронців області та попросить їх розібратися із "безпредєльним" грабунком піску. З його слів, корисні копалини видобуваються на землях сільськогосподарського призначення, що заборонено законом:

"Йде грабіж. У нас нема піску, ми маємо три офіційні кар'єри, а Нововолинськ та Володимир-Волинський звідки беруть пісок? Місцева влада дає по "безпредєлу" видобувати землю".

За декілька хвилин  до запиту Василя Столяра, головний поліцейський області Петро Шпига уважно вислуховував впливового депутата-аграрія  Валерія Діброву><span class=За декілька хвилин до запиту Василя Столяра, головний поліцейський області Петро Шпига уважно вислуховував впливового депутата-аграрія Валерія Діброву

Тим часом поряд зі мною сіла доволі дивна жінка у червоній куртці. Озирнувшись навколо, вона помітила цілу теку паперів і негайно полізла вивчати їхній зміст. Раз у раз, беручи до рук однакові примірники порядку денного, пані намагалася знайти в кожному з них щось нове.

Окрім цього, вона активно реагувала на будь-які виступи, спрямовуючи голову в сторону голосу, який саме в цю секунду лунав у сесійній залі. Такими діями жінка нагадала мого кота, який подібним чином стежить за моїми пальцями, коли ми разом відпочиваємо вдома.

Проте, грець із нею також, оскільки поступово наближається час для дипломатичного виступу голови Волинської ОДА Олександра Савченка. Посадовець попросив слова перед початком обговорення порядку денного (в якому, звісно, було чимало питань, які прямо стосуються обласної державної адміністрації та Савченка особисто) та вийшов до трибуни. Говорив він довго та спокійно, поклавши руки перед собою. Ліва нога губернатора – випрямлена, а права – трохи зігнута в коліні та виставлена вперед.

Кожне слово Савченка, уважно вдивляючись в його обличчя під кутом, слухає Ігор Палиця (президія, в якій сидить Ігор Петрович в цей момент, знаходиться за спиною Олександра Ілліча, тому очільник облради спостерігає за ним по діагоналі).

"Хотілося б співробітництва. Ми всі працюємо для людей Волині, тому сподіваюся, що ви мене почули", – резюмував виступ голова ОДА та вирушив до свого місця під оплески працівників ОДА, фракції "Солідарність" та "укропівця" Олександра Зінчука.

Після цього розпочалося обговорення питань порядку денного. Спочатку було проголосовано зміни до перспективного плану області та внесено зміни до стратегії розвитку Волинської області.

Поки обранці громади дискутували, поступово підбираючись до змін у бюджет області, в залу увірвалася екстравагантна активістка Оксана Марищак з великим кольоровим гарним плакатом. Ба! Навіть з двома великими кольоровими та гарними плакатами!

Зазвичай не дуже терплячий до бунтівних гостей Ігор Палиця ввічливо попросив пані Марищак поводитися гідно, зробивши їй зауваження, коли вона ледь не вилізла зі своїм протестом на голову Петру Шпизі.

Згодом він абсолютно спокійно відреагував на сумбурний спіч якоїсь жінки, що завітала до сесійної зали, та завів з нею демократичний діалог, філігранно перейшовши на критику української влади, яку я розшифровувати у текст не буду.

Після прийняття бюджетного питання керівник ради ще й вирішив "дозволити" піти Олександру Савченку займатися розвитком області.

"Колеги, я думаю, що ми відпустимо Олександра Ілліча працювати", – посміхаючись, сказав він, потиснувши руку губернатора, який за мить покинув залу під дивні оплески все того ж "укропівця" Олександра Зінчука.

Далі депутати визначили лауреатів обласних премій серед науковців та освітян та перейшли до кадрових питань, в ході яких не призначили Валентину Касарду директоркою санаторію матері та дитини "Пролісок" та довірили керувати Обласним фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі помічнику члена фракції "УКРОП" Михайла Імберовського Віктору Смолярчуку. Своєю чергою Богдан Бальбуза очолив Центр туризму, спорту та екскурсій управління освіти і науки Волинської ОДА.

Касарда більше не буде керувати санаторієм Касарда більше не буде керувати санаторієм "Пролісок"...

... а ось помічник Імберовського (на фото) очолить обласний фонд><span class=... а ось помічник Імберовського (на фото) очолить обласний фонд

Розглянувши ще ряд майнових питань та звернень до центральної влади, словами Ігоря Палиці та гімном України сесійне засідання у середу, 26 вересня, було завершено.

***

Спостерігаючи за тим, як після "фінального свистка" Палиця тихо та спокійно спілкується з активісткою Марищак, мені стало сумно. Ні, не тому, що вони розмовляли, а тому, що в залі знову не було швидко всіма забутого екс-губернатора Володимира Гунчика. Остання активність Гунчика, яку я бачив, полягала у викладенні ним фотографій облаштування свого будинку у "Фейсбуці"...

Шкода, що Володимир Петрович, маючи депутатський мандат, на сесії не ходить. При всіх "за" і "проти" він мені завжди подобався. Особливо його незворушність до критики та літрів "лайна", яке лилося на нього постійно.

Сподіваюся, що колишній очільник області з'явиться на наступному сесійному засіданні і, можливо, навіть, розповість своєму наступнику (Олександру Савченку, – "К.") знамениту історію про кролячу шапку...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
14 липня 2023
19:32
13 липня 2023
29 березня 2023
14 березня 2023
08 лютого 2023
04 січня 2023
01 листопада 2022
15:22
31 серпня 2022
13 серпня 2022
03 липня 2022