Пацієнтів треба перевозити ногами вперед, – Супрун

П'ятниця, 21 вересня 2018, 19:32

В.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун спростувала міф про те, що пацієнта в жодному разі при госпіталізації не можна перевозити ногами вперед. Бо так "виносять небіжчика" і це погана прикмета.

Чому у це не треба вірити, вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Часто такі дії відбувається за запитом самих пацієнтів чи їхніх родичів, а часто і за ініціативи медпрацівників. Вони можуть навіть робити непотрібні чи складні додаткові рухи, щоби розвернути пацієнта в іншому напрямку, але це жодним чином не йде на користь нікому.

Однак Супрун зауважила, що у всіх міжнародних протоколах, де йдеться про госпіталізацію пацієнта на каталці чи ношах, є лише одна рекомендація – транспортувати людину вперед ногами. Ця рекомендація зазначена майже у всіх ґайдлайнах чи базовій літературі і стосується транспортування пацієнтів як і до будівлі лікарні.

На це є важливі причини:

  • це знижує ризик травмування людини, адже медики часто рухають каталку дуже швидко та можуть зачіпати нею стіни, меблі чи інші предмети;
  • така позиція допомагає самому пацієнту бачити напрямок, куди його везуть, наприклад, це вказано в ґайді Британської служби охорони здоров'я.

У всьому світі перевозити пацієнтів ногами вперед – усталена практика, – додала Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КАКТУСИ НЕ РЯТУЮТЬ ВІД РАДІОАКТИВНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ, – СУПРУН