Поділитись:

Як захистити дитину від Момо: поради

Понеділок, 17 вересня 2018, 17:45
Як захистити дитину від Момо: поради

На перший поглдя гра з Момо – проста дитяча інтерактивна забавка: знайди, наздожени, схопи, але згодом... отримай привіт від Момо. "На тебе очікує смерть через 4 дні", "... я хочу вбити всю твою родину" блимне на екрані телефону, номер якого гравець нікому не повідомляв, а його фото, імена друзів та улюблені місця відпочинку вже відомі страхітливій незнайомці із засмальцьованим волоссям і виряченими очима.

Хтось зупиниться на цьому, а когось затягне. Серед українських дітей вже є жертви чергової суїцидальної гри, адже саме підлітки – найбільш вразливі до подібних маніпуляцій із психікою, – пише Укрінформ.

Часи, коли ключ "надійно" ховали під дверним килимком, а батьківська настанова не відчиняти двері чужим та не розмовляти з незнайомцями на вулиці була достатньою для безпеки дитини, на жаль, давно минули. Від нинішніх загроз не сховаєшся за стінами рідної оселі, та й заходять вони у домівки без ключів – це смертельно небезпечні ігри у соцмережах.

Якщо небезпека підстерігає дорослих, то про дітей годі й говорити... і найстрашнішим злом є суїцидальні групи, які не просто руйнівно впливають на психіку дітей, а й можуть вкоротити їм віку. Якщо ігри на кшталт сумнозвісного "Синього кита" разом із блокуванням соціальної мережі "ВКонтакте" зникли з інформаційного простору, то їм на зміну прийшла гра з Момо.

Страхітлива дівчина-монстр, в якої замість ніг – курячі лапи, вже сама картинка лякає, але водночас і заворожує. На те й сподіваються: підлітки люблять, граючись, випробовувати собі нерви.

Чудовисько-страшко пише користувачам месенджера WhatsApp, і якщо ті вступають у діалог, пропонує пограти: назвати якусь цифру. Наприклад, дитина називає цифру 5. Приходить відповідь: "5 днів до твоєї смерті".

На додаток з'являються повідомлення в телефоні, як правило, вночі. Ці 5 днів дитина отримує маніпулятивний контент страшного змісту. Мета Момо – довести дитину до самогубства. Відомо, що гра краде з телефонів інформацію та фото, лякаючи потім: якщо мені так легко стало відомо, у якій школі ти вчишся, то і твоїм родичам заподію зло.

Серед українських дітей вже є жертви: у серпні 13-річна Софія з Кривого Рогу вистрибнула з вікна (зараз дівчинка перебуває у лікарні), 29 серпня у Кам'янському Дніпропетровської області хлопець покінчив життя самогубством, вистрибнувши з вікна, 1 вересня столичні лікарі дивом врятували 15-річну дівчину, яка випила снодійне. У телефоні цих дітей були знайдені повідомлення від Момо.

Інтернетом ширяться номери у What's App з різними кодами: +5266817***, +5731352***, +9945539***, +1580313***, з яких можуть надходити повідомлення від Момо.

І хоча керівник Департаменту кіберполіції Національної поліції України Сергій Демедюк з телеекранів заспокоює, що факти, які з'являються у засобах масової інформації про нібито скоєння суїцидальних дій певними дітьми з використанням даної гри, – це неправда, варто спробувати захистити себе і свою дитину від неприємного досвіду.

Зміни налаштуванн месенджерів – не пусти Момо до своєї дитини

Поспілкувавшись зі спеціалістами та поцікавившись налаштуваннями месенджерів, ми виділили такі способи захисту від інформаційної небезпеки (не обов'язково Момо, адже через місяць/рік її, цілком імовірно, замінить якась інша небезпека):

  • Передусім варто поставити на мобільний телефон дитини програму віддаленого керування, щоб контролювати з ким вона спілкується (таких зараз безліч. Ви зможете контролювати, з ким переписується дитина, та навіть бачити зміст повідомлень).
  • Також рятівним колом від отруйних інформаційних хвиль може стати встановлення на мобільний телефон дитини програми, яка записуватиме всі розмови. Із безкоштовних – наприклад, ACR.
  • Оскільки зараз найбільше нарікань саме на WhatsApp, з якого телефонує Момо, то, можливо, варто вдатися до радикальних заходів і видалити його на телефоні у дитини, залишивши Telegram. До речі, саме у Telegram знайшли у налаштуваннях функцію, що приймати дзвінки можна лише від тих користувачів, які є у контактах (ще один плюс, на нашу думку, на користь Telegram).
  • Якщо говорити про соціальні мережі, наприклад Facebook, то бажано, щоб це був закритий профіль. Тобто щоб дописи дитини, фото та відео могли бачити лише друзі, а не кожен, кому заманеться.
  • Необхідно пояснити дитині, що так само, як не можна розмовляти з незнайомцями на вулиці, так і у соціальних мережах не можна додавати у друзі незнайомців – лише родичів, офлайн друзів чи однокласників.
  • Не варто забувати і про "чорний список", який існує в налаштуваннях усіх месенджерів, куди ви можете додати конкретного небезпечного або докучливого абонента.
  • І, звичайно, періодично передивлятися історію повідомлень дитини.

А от на запитання, який же месенджер є найбезпечнішим, а який – навпаки, співорганізатор "Академии реальных знаний WonderLAB" Дмитро Атаманчук відповідає: "Усі популярні месенджери приблизно однакові в плані безпеки. Найпоширеніші у нас – це Viber, Messenger, Telegram. Трохи менш поширені – WhatsApp і Snapchat. Останній, напевно, найнебезпечніший з них, оскільки він за замовчуванням не зберігає історію повідомлень".

За онлайн-монстром Момо ховаються хворі люди – висновок психіатрів

Як поводити себе, якщо вашому чаду вже написала якась Момо, радить психотерапевт, сімейний консультант-медіатор Марія Фабрічева:

  • Насамперед треба сказати дитині, що вас це бентежить, і продемонструвати, що ви за неї боїтеся, говорити про власні почуття. Пояснити, що це небезпечне спілкування та пояснити чому саме.
  • Потрібно бути дуже акуратним у висловлюваннях, щоб не знецінювати ментальний рівень дитини – ти що, ідіот? І ні в якому разі не висміювати чи гніватися.
  • Доречним буде скласти спільний план, як виходити із ситуації, вирішити разом із дитиною: змінити номер мобільного, видалитися з групи чи видалити взагалі месенджер.
  • Постарайтеся пояснити дитині, що ця страшилка знаходиться далеко, можливо, в іншій частині світу, і вона вас ніяк не дістане.
  • У будь-якому випадку це нестандартна життєва ситуація, тому потрібно надихати дитину власним прикладом боротьби з проблемами: розповісти їй, як ви вирішували складнощі у житті, якщо ви вийшли з проблеми переможцем.
  • Врешті-решт, продемонструйте власну силу: напишіть самі відповідь цьому онлайн-монстру, знеціньте його "могутність" в очах дитини, переконайте дитину, що можна уникнути маніпулювання собою. Тим більше, що, на думку психотерапевтів, за різноманітними "Синіми китами" та Момо ховаються хворі люди, ідеєю-фікс яких є поневолити весь світ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "СИНІ КИТИ" У ЛУЦЬКУ: ВСЯ ПРАВДА У МАСШТАБНОМУ РОЗСЛІДУВАННІ (ФОТО, СКРІНИ)

Надрукувати
мітки:
коментарів