Поділитись:

"Благодійні внески у школі не заборонені", – депутатка Луцькради (відео)

П'ятниця, 14 вересня 2018, 20:00
«Благодійні внески у школі не заборонені», – депутатка Луцькради (відео)

Законом України "Про освіту" благодійні внески у школі не заборонені. Тож найближчим часом гроші у навчальних закладах як збиралися раніше, так і збиратимуться надалі.

Про це розповіла депутатка Луцької міської ради Майя Шостак в ефірі ток-шоу "Протилежний погляд Live".

Відомо, що щорічний обсяг недофінансування державою освіти протягом останніх 5 років складає близько 15-20 % від потреби.

Зі слів депутатки, через недофінансованість в школі й надалі будуть існувати "фонди школи" та "фонди класу", хоча хотілося б, щоб освіта повністю забезпечувалася за кошти місцевих та державних бюджетів.

"Навіть із державними коштами, із "фондами шкіл" і батьківськими коштами ми не покриємо всіх потреб", – зазначила Майя Шостак.

На що витрачати зібрані кошти, батьки вирішують самі. Для цього і створюються батьківські комітети.

Натомість депутатка Луцької міської ради Анна Мовяк зауважила, що луцька місцева влада обходить питання збору благодійних внесків у школах. Нагадаємо: саме Анна Мовяк була ініціатором проекту рішення щодо заборони так званих благодійних внесків у школах. В проекті був розписаний алгоритм, як ці кошти мали збиратися, оприбутковуватися. Проте більшість таку ініціативу не підтримала.

"Підтримали цю ідею "Солідарність" та "Свобода", – зазначила депутатка.

Також Анна Мовяк додала, що до прийняття змін до Бюджетного Кодексу освіта фінансувалася з державного бюджету, а з 2016 року держава взяла на себе лише оплату вчителів, а решту витрат поклали на місцеве самоврядування.

"Якщо говорити про благодійні внески на закупівлю обладнання, на ремонт, на матеріально-технічну базу, то це означає, що місцева влада не виконує своїх зобов'язань. Якщо звертатися до Бюджетного Кодексу, пріоритетом № 1 стоїть освіта", – зауважила гостя програми.

До слова, Майя Шостак теж не підтримала тоді згаданий проект рішення, оскільки, на її думку, депутати своїм рішенням не можуть заборонити батькам робити добровільні внески. А вчителі і директори не мають жодного стосунку до збору таких коштів.

"Батьки обирають батьківський комітет, це люди, яким вони довіряють, і ведеться звітність – квитанції, чеки", – пояснила своє рішення депутатка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗА ЩО БАТЬКАМ ТРЕБА ПЛАТИТИ В НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ

Надрукувати
мітки:
коментарів
02 травня 2024
01 травня 2024
29 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
23 квітня 2024
18 квітня 2024
16 квітня 2024
15 квітня 2024
14 квітня 2024