Поділитись:

Луцьк і Люблін разом відновалюватимуть історичні пам'ятки

П'ятниця, 14 вересня 2018, 09:02

У Луцьк почали реалізовувати проект "Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна", що впроваджується у межах програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Проект із загальним бюджетом 1,676 млн євро, 1,034 млн євро з яких отримає місто Луцьк, передбачає відновлення вежі Чорторийських, монастиря Єзуїтів з підвалами в Луцьку, готичної вежі у Любліні, а також інші заходи, спрямовані на збереження та покращення туристичної привабливості історико-культурних пам'яток обох міст, – повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

"Останнім часом приділяється чимало уваги для підвищення туристичної привабливості нашого міста, культурних та туристичних промоцій та інших заходів, які показують, що наші історичні пам'ятки є цікавими для туристів та гостей міста. Луцьк і Люблін давно співпрацюють, вони є дуже схожими, попри те, що міста різнять багато речей. Так, нас об'єднує минуле, нас об'єднує сьогодення, і я сподіваюся, що нас об'єднуватиме майбутнє. Символічно, що ми відновлюємо саме ті історичні пам'ятки, які нас пов'язують. Це ті об'єкти, які після ревіталізації приваблюватимуть туристів та істориків. Реалізуючи його, ми відкриваємо ще одну сторінку нашої спільної історії", – зазначив виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт.

Кшиштоф Лонтка, директор департаменту неінвестиційних проектів адміністрації міста Люблін, зазначив, що цей проект – хороша нагода для України ще раз показати свою готовність до вступу в Євросоюз через інструмент політики добросусідства. Окрім цього, він додав, що Луцьк показує найкращі показники щодо залучення грантових коштів.

"Робота над ідеєю проекту тривала декілька років. Ми бачимо, що туризм у Луцьку та Любліні розвивається. Ми готуємо спільне середовище, у якому будемо творити об'єкти, які відвідає велика кількість людей. Ми готові ділитися досвідом у питаннях відновлення історичних пам'яток", – додав він.

Зі слів начальника управління туризму та промоції міста Катерини Теліпської, серцем міста Луцька є його стара частина, Старе місто, а найбільш відвідувана пам'ятка – замок Любарта. Однак аби туристи затрималися в Луцьку на довший час, необхідно привертати їхню увагу іншими об'єктами. Тобто проект, із її слів, розрахований саме на це.

Присутнім було презентовано основні заходи проекту, серед яких – відбудова фрагменту Окольного замку, реставраційні роботи у підземеллі Монастиря Єзуїтів, відновлювальні роботи у вежі Чорторийських, де планують відкрити музей лицарства, архітектурні дослідження, проведення низки спільних польсько-українських заходів.

Розпочалися відновлювальні роботи у серпні 2018 року. Завершити їх планують до липня 2020 року.

Опісля відбулося підписання угоди про партнерство між виконкомом Луцької міської ради та адміністрацією міста Люблін щодо спільного впровадження проекту, спрямованого на відновлення основних архітектурних об'єктів та проведення заходів, які популяризуватимуть історико-культурні пам'ятки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ СТВОРИЛИ ТАКТИЛЬНИЙ ЗАМОК ЛЮБАРТА

Надрукувати
мітки:
коментарів