Поділитись:

В Україні можуть з'явитися шумова та світлова розмітка доріг

П'ятниця, 14 вересня 2018, 17:47
В Україні можуть з'явитися шумова та світлова розмітка доріг

Мінрегіон вивчає можливість унормування в ДБН використання шумової та люмінесцентної дорожньої розмітки при будівництві нових доріг, реконструкції та капітальному ремонті існуючих.

Про це розповів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе,повідомляє "Урядовий портал".

"Нові ДБН щодо вулиць і доріг вступили в дію 1 вересня, проте ми не зупиняємо роботу над оновленням та вдосконаленням цих норм. Проводимо багато консультацій та обговорень для отримання пропозицій, що після опрацювання, можливо, будуть втілені в оновлених ДБН. Одна з таких ідей – можливість використання при проектуванні доріг люмінесцентної та шумової розмітки. Це може стати дієвим засобом підвищення безпеки руху на наших дорогах. Більшість країн світу, які вже це використовують, доводять їх ефективність. Наприклад, у Фінляндії, Данії та Швеції застосування шумових смуг дозволило досягти значного зниження рівня аварійності на дорогах та є обов'язковим для будівництва нових доріг", – сказав він.

Шумова дорожня розмітка – це штучна нерівність – виїмка або височина, яка, залежно від призначення, облаштовується вздовж або впоперек дороги. Під час наїзду на неї водій автомобіля починає відчувати суттєву вібраційну та шумову дію, що сприяє підвищенню уваги на дорозі під час руху вздовж дорожніх узбіч або перед наближенням до ділянки з підвищеною небезпекою.

Люмінесцентна дорожня розмітка (розмітка, що світиться) була вперше успішно реалізована в Нідерландах і зараз активно впроваджується в інших країнах. Розмітка підсвічується за допомогою спеціальної люмінесцентної фарби, яка випромінює світло протягом 10 годин після заходу сонця.

"Така розмітка світиться у найнеобхідніший час – вночі – і до ранку поступово згасає. Це покращує видимість для водіїв у вечірній час, зменшує кількість аварій на дорогах та підвищує безпеку руху. Люмінесцентні фарби та емалі, які застосовуються для створення дорожньої розмітки, мають високі водостійкі та брудовідштовхуючі властивості", – розповів Лев Парцхаладзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВЕЛОСМУГИ, ОСТРІВЦІ БЕЗПЕКИ, ОГОРОДЖЕНІ ЗУПИНКИ: ВУЛИЦІ Й ДОРОГИ БУДУВАТИМУТЬ ПО-НОВОМУ

Надрукувати
мітки:
коментарів