Поділитись:

Через несправний ліфт лучани тижнями не можуть вийти з дому (відео)

Вівторок, 11 вересня 2018, 16:22

У Луцьку на проспекті Молоді, 4 в одному з під'їздів уже три тижні не працює ліфт. У департаменті ЖКГ говорять про необхідність капремонту на умовах співфінансування, проте мешканці такої потреби не бачать і не погоджуються вкладати свої гроші.

Про це йдеться в сюжеті "Нової Волині".

У під'їзді будинку №4 на проспекті Молоді з 20 серпня не працює ліфт.

Галина Романюк мешкає на 8-му поверсі багатоповерхівки. Вона має інвалідність 1 групи – не може самостійно пересуватися, тож впродовж цього часу не виходила на вулицю.

Віталій Борись, який теж мешкає в цьому будинку, через несправний ліфт піднімається на 8-ий поверх пішки.

"Тож треба в аптеку, поліклініку, за медикаментами, щось купити їсти... От доводиться 3-4 рази в день туди-сюди", – розповідає чоловік.

Ще одна мешканка під'їзду Ганна Сидорук, теж має першу групу інвалідності, тому так само не виходить з дому відтоді, як зламався ліфт.

Директор департаменту житлово-комунального господарства Юрій Крась розповів, що кошти на ремонт виділяються за програмою співфінансування 70/30: меншу частину мають зібрати мешканці під'їзду.

"Люди кажуть, що в '12 році робили капремонт. Можливо, дійсно робили його, однак знов підійшов граничний термін експлуатації, на який дав експерт, що він може безпечно експлуатуватися. А далі знов було обстеження і знов треба робити роботи, які описані у відомості дефектів", – зазначив він.

Також посадовець додав, що нині в місті не працюють 18 ліфтів.

Зі слів мешканки будинку Ганни Стульської, що ліфти у цьому будинку не потребують капітального ремонту, оскільки всі відремонтовані у 2012 році.

"В нашому будинку 208 квартир, 6 під'їздів. Будинок був зданий в 1986 році. Переважна більшість мешканців нашого будинку – це соціально незахищені верстви населення. Це пенсіонери, люди з інвалідністю, чорнобильці, багато афганців, учасники бойових дій. Будинок 9-поверховий. Згідно з положенням, мешканці 1-го поверху за ліфт не платять, оскільки вони ним не користуються; мешканці 2-го поверху мають право прийняти рішення, будуть вони ним користуватися чи ні. Таким чином залишається 28 квартир. На ремонт ліфту в нашому під'їзді потрібно 23 тисячі", – розповіла вона.

"Ми не готові платити, тому що ми не бачимо потреби платити і немає, за що платити", – зауважила мешканка під'їзду з несправним ліфтом Ірина Тарнавська.

Зі слів юриста Миколи Шостака, є спеціальна експертна організація, яка зробила висновок про необхідність так званого капітального ремонту тих ліфтів.

"Але в тому висновку перелічені всі ті будівельні роботи, які вже були проведені в 2012 році... Тож ніякої необхідності в такому ремонті немає", – зазначив він.

Натомість Юрій Крась завив,що поки підйомники не відремонтують, лучанам доведеться ходити пішки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЕШКАНЦІ БУДИНКІВ САМОТУЖКИ ВИЗВОЛЯЮТЬ ЛУЧАН З ЛІФТІВ

Надрукувати
мітки:
коментарів