Поділитись:

Міносвіти: групи подовженого дня не стали платними

П'ятниця, 07 вересня 2018, 16:35

Міносвіти не змінювало порядок фінансування груп подовженого дня – як і раніше, вони спільно фінансуються державою та місцевою владою.

Про це повідомляє "Урядовий портал".

Оовий порядок створення груп подовженого дня в школах не змінює механізм їх фінансування: як і раніше, працю вихователя оплачує держава, а умови для роботи групи забезпечує засновник закладу. Відповідне роз'яснення надає МОН через численні звернення про те, що начебто "МОН змінило порядок фінансування груп подовженого дня і тепер за них мають платити батьки".

Це твердження не відповідає дійсності. Справді, МОН розробило та затвердило новий порядок створення груп подовженого дня, який передбачає комфортніші умови для дітей та вперше дає можливість відкривати інклюзивні групи.

Проте порядок фінансування груп не зазнав змін.

"У групі подовженого дня з учнями працює вихователь відповідно до щоденного плану його роботи. Посада вихователя віднесена до Переліку посад педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 № 963. Оплата праці з нарахуваннями педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, у тому числі і вихователів груп подовженого дня, здійснюється за рахунок освітньої субвенції", – пояснюється у листі МОН.

Тобто, як і для вчителів шкіл, праця вихователя групи оплачується з освітньої субвенції, яку надає держава на зарплати педпрацівників.

Водночас, за законом, забезпечення умов для навчання є компетенцією місцевої влади, це характерно для всієї системи середньої освіти. Тож відповідно й фінансове забезпечення роботи груп подовженого дня здійснюється за кошт засновника школи.

"Тобто, саме на засновника покладено здійснення організації роботи групи подовженого дня: наявність необхідної матеріально-технічної бази; забезпечення умов для організації харчування та денного відпочинку (сну) учнів; організації дозвілля учнів тощо", – йдеться у роз'ясненні.

Порядком створення груп також передбачено, що робота групи може фінансуватися за інші кошти, не заборонені законом. Тобто батьки можуть сплачувати певну суму за перебування дитини в групі подовженого дня, однак школи не мають права від них цього вимагати.

"Батьки можуть, але не зобов'язані це робити. І їх ніхто не має права до того силувати. Натомість у держави і засновника зобов'язання є", – наголосив генеральний директор директорату дошкільної та шкільної освіти Андрій Осмоловський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МІНОСВІТИ НАГОЛОШУЄ НА ВАЖЛИВОСТІ ГРУП ПОДОВЖЕНОГО ДНЯ В ШКОЛАХ

Надрукувати
мітки:
коментарів