В ЄС хочуть відмовитися від переходу на зимовий час

Субота, 01 вересня 2018, 19:00

Європейська комісія порекомендувала державам-членам ЄС відмовитися від практики переведення часу і запропонувала дотримуватися літнього часу протягом усього року. Жан-Клод Юнкер, президент комісії, зазначив, що недавнє опитування показало - понад 80% громадян ЄС виступають за цей крок, пише видання "Хайтек".

"Ми провели опитування, на який відгукнулися мільйони - вони вважають, що в майбутньому літній час має бути цілорічним, - розповів він німецької телекомпанії ZDF. - Я буду рекомендувати комісії це рішення, тому що громадяни за це виступають".

При цьому будь-яка зміна потребує схвалення з боку національних урядів і Європейського парламенту. Однією з потенційних проблем може стати те, що час Великої Британії та Північної Ірландії після Brexit буде відрізнятися.

Відповідно до чинного законодавства ЄС громадяни у всіх 28 країнах ЄС зобов'язані перевести свої годинники на годину вперед в останню неділю березня і переключитися назад на зимовий час в останню неділю жовтня.

Прихильники переходу на літній час вважають, що довгі вечірні години світла влітку допомагають економити енергію і підвищують продуктивність. Їх опоненти стверджують, що деякі люди не можуть адаптуватися до змін і відчувають, що це надає короткостроковий негативний вплив на їх здоров'я.

"Комісія регулярно отримує зворотний зв'язок від громадян з питання переведення часу. Люди часто посилаються на те, що відчувають негативний вплив на здоров'я - наприклад, зменшення кількість сну, - зазначила комісія. - Однак деякі також просять зберегти нинішню систему, оскільки вважають, що вона більш логічна і корисна ".

За межами ЄС кілька країн вже припинили перехід на літній і зимовий час - це Росія, Туреччина, Білорусь та Ісландія.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Поляки дедалі частіше відмовляють українцям у в'їзді: причини