Поділитись:

Як розпочати успішний бізнес без великих грошей. Історія співзасновника "Нової пошти"

Неділя, 03 квітня 2016, 16:57
Як розпочати успішний бізнес без великих грошей. Історія співзасновника «Нової пошти»

Співзасновник компанії, однієї з лідерів з експрес-доставки та перевезення вантажів "Нова пошта", В'ячеслав Клімов на телеканалі "24" розповів про власні секрети успіху.

Початок бізнесу

Гроші для старту 7000 доларів позичила мама партнера по бізнесу. Звичайно, було страшно і якщо 7 тисяч доларів у мами було не страшно позичати, то 100 тисяч доларів у банку — навпаки.

Мої знайомі думали тоді: як переправити 300 кг цукерок із Полтави у Львів. І з'ясувалось, що немає як це зробити, бо витрати моментально з'їли б увесь прибуток від цієї угоди.

У мене було кілька друзів, які займались експедируванням вантажів. І вперше ми дізналися, що таке експедирування. Тому було кілька сигналів, я б сказав, що змусили нас подумати і змусили нас залізти в інтернет і тільки потім ми дізналися про існування такого бізнесу.

Конкуренція

Як і раніше конкуренції в усіх індустріях в Україні, починаючи від логістики, закінчуючи торгівлею, банками дуже низькі. Входити можна, на мій погляд, і зараз в будь-яку індустрію. Гроші стали доступнішими. Гроші інвестиційні.

Вхід в бізнес подорожчав, але і вартість ідей стала ще дорожчою. Подивіться на силіконову долину. Коли хлопчики з Індії, з Китаю, з Бангладеш, з України стають мільйонерами протягом року, завдяки блискучій ідеї.

На мій погляд, вхід в бізнес не визначається інвестиціями, а ідеєю, досвідом, і бажанням діяти.

Де взяти гроші на бізнес

Я знайомий з низкою українських підприємців, які зараз стали так званими "бізнес-ангелами". Вони готові дати 50 тисяч доларів під ідею, розуміючи, що ці 50 тисяч доларів ніколи не повернуться.

Я із задоволенням буду зводити молодих бізнесменів з цими венчурними капіталістами, або з венчурними ангелами. Більш того, ми можемо виступити таким ангелом маючи блискучу ідею.

Бізнес-освіта

Ви знаєте, я зараз дуже критично ставлюся до бізнес-освіти, принаймні до української. Перш за все майбутнім бізнесменам, молодим людям, потрібно попрацювати в компанії десь мінімум 5 років. Це до речі, якщо я не помиляюсь, критерій за яким приймають в бізнес-школу.

Це дуже правильно. Інакше — це буде згаяний час і гроші. Ти повинен мати вже якийсь бізнес-досвід, нехай невеликий. Маючи цей досвід, ти можеш його систематизувати, нарощувати на нього знання, які ти отримаєш у бізнес-школі. І тоді це буде мегакорисно.

Знаєте, я думаю, що багато в чому бізнесмену потрібно покладатися на свою інтуїцію. У цьому немає ніякої містики.

Ваша інтуїція — це сума ваших дослідів. Це сума ваших відчуттів. Зрештою, компанія — це ваша дитина і ваше самовираження.

Надрукувати
мітки:
коментарів