Поділитись:

Як влітку веберегтися від небезпечних бактерій

Середа, 22 серпня 2018, 08:56
Як влітку веберегтися від небезпечних бактерій

Влітку завжди зростає спокуса з'їсти немиту сливку, одразу куплену на ринку, або ж скуштувати в'ялену рибину на березі моря. Проте це бажання може бути небезпечним для вашого здоров′я.

Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз – усі ці небезпечні хвороби і стани об'єднує те, що до нашого організму бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, зараженою водою, під час купання у забруднених водоймах, брудні предмети побуту та руки, – пише у Facebook в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

Щоб вберегтись від цього, треба дотримуватися правил:

Мийте руки

Обов'язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням. Брудні руки є однією з найбільш поширених причин харчових отруєнь та появи небезпечних хвороб та станів.

Уникайте споживання в′яленої, копченої, солоної та консервованої риби

Якщо консервовані продукти були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином, вони можуть стати причиною інфікування. Наприклад, ботулічним токсином.

Не їжте продукти, в яких закінчився термін придатності до споживання

Навіть якщо ця їжа нормально виглядає та пахне. Терміни придатності визначають та вказують на основі відповідних наукових тестів, які показують, через який період в упакованій їжі почнуть паразитувати патогенні мікроорганізми.

Не купуйте продукти у випадкових осіб або на стихійних ринках

Якщо маєте хоч мінімальний сумнів щодо дотримання санітарних норм та правил зберігання їжі у місці, де її купуєте, - утримайтеся від неї. Якщо ж ви все-таки купуєте там їжу, проводьте термічну обробку, особливо, молока та молочних продуктів.

Ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, а для споживання дітьми – обдайте окропом.

Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з'являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, біль у животі, здуття живота, нудота, діарея.

При появі симптомів не займайтесь самолікуванням та зверніться до лікаря.

В Україні за останні півроку на гострі кишкові інфекції, куди входять харчові отруєння, захворіли 47 256 людей. Окремо на сальмонельозні інфекції за цей період захворіли 3046 українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "САДИБІ НА ДЖЕРЕЛАХ" ОТРУЇЛИСЯ МАЙОНЕЗОМ

Надрукувати
мітки:
коментарів