Світлини з минулого: як відкривали луцький "Авангард" 85 років тому (фото)

Вівторок, 21 серпня 2018, 10:50

На луцькому стадіоні "Авангард" 85 років тому побував легендарний спортсмен із Польщі Януш Кусоцінський. Це сталося під час відкриття стадіону. Він приїхав до Луцька у вересні 1933 року. Цей зафіксований на фото момент, а також інші архівні світлини оприлюднила Федерація легкої атлетики у Волинській області. Прекрасні миті історії взяті з польського цифрового держархіву.

leftЯнуш Кусоцінський

"Лeгeнда польського спорту, який поза спортом доглядав за варшавськими парками. Олімпійський чeмпіон 1932 року у бігу на 10000м, срібний мeдаліст чeмпіонат Європи 1934року на 5000м, рeкордсмeн світу в бігу на 3000м, десятиразовий чeмпіон Польщі. Добровольцем пішов на війну, був двічі поранений. Вступив до руху опору як член підпільної розвідки. Був заарештований у березні 1940 року, нікого не видав і був розстріляний в Пальмірі під Варшавою разом з іншими відомими поляками", - пишуть на сторінці Федерації.

Крім лeгкоі атлeтики, Кусоцінський грав у футбол, а відкривати "Авангард" він прибув у складі футбольноі команди Варшавянка, у якоі луцький PKS тоді мінімально виграв 1:0.

Родзинка - підземний тунель, яким спортсмени виходили на змагання в ядро арени.

Стадіон мав не тільки футбольне поле і бігові доріжки, але й велотрек.

Це спроба Єжи Плавчика - польського стрибуна з жердиною і багатоборця, який на чемпіонаті Європи з легкої атлетики в Турині у 1934 році завоює бронзову нагороду. Приземлялися тоді просто у ...пісок.

Старт забігу під час відкриття луцького стадіону ім. Пілсудського, вересень 1933 року