Поділитись:

На Волині хліб здорожчає незалежно від урожайності

Четвер, 09 серпня 2018, 14:02
На Волині хліб здорожчає незалежно від урожайності

Не дивлячись на затяжні дощі волинським аграріям вдалось зібрати вдосталь якісного зерна, яке підійде для виробництва борошна, а відтак і хліба.

Не так давно, на шпальтах провідних українських он-лайн ЗМІ з'явилась публікація про те, що через засуху та липневі дощі буде дефіцит якісного зерна для борошна. Відтак ціни на хлібобулочні вироби підуть стрімко вгору.

ІА "Конкурент" вирішило поцікавитися цим питанням у провідних волинських аграріїв. Вони своєю чергою розповіли, чи урожайними є цьогорічні жнива, чи достатньо зібрано якісного зерна і що буде з цінами на борошно та хліб.

Керівник ТОВ "П'ятидні" Валерій Діброва

Керівник ТОВ «П’ятидні» Валерій Діброва Керівник ТОВ «П’ятидні» Валерій Діброва

"Підняття цін на хлібобулочні вироби - це абсолютно об'єктивне економічне явище, яке не залежить від кількості зерна, чи його якості. Звичайно, хліб споживають усі. І ціна на нього турбує кожного. Вона підвищиться, але не на стільки, як хтось сьогодні лякає українців. Якісне зерно є. Для виробництва борошна, а відтак для хлібопекарів його буде достатньо. Ціна на хліб може до кінця року зрости на 10-15 % через збільшення закупівельних цін на зерно (пшениця 2-го класу) з 5 600 грн. за тонну у 2017 році до 6500-6600 грн за тонну - у 2018 році. Можливо, як наслідок затяжних дощів, хтось може спекулювати на якості зерна. Нам вдалося 70 % врожаю зібрати до дощів. Слід додати, що ТОВ "П'ятидні" у 2018 році збільшило площі посіву озимої пшениці 2-го класу на 1000 гектарів і вал зріс на 8 тисяч тонн. Тому врожай у нас не зменшився. Дещо гіршої якості зерно, яке збирали після дощів. Воно не є неякісним, відповідає стандарту, але його показники трішки гірші від того, яке ми зібрали раніше. Якщо дотримуватися технології, закладати під урожай повністю все те, що потрібно, дотримуватися сівозміни, то врожай отримуємо якісний. Ми зібрали майже 50 тисяч тонн пшениці, з яких 22 тисячі тонн пересушили. Не чекали, щоб вона стояла на полі. Свідомо пішли на додаткові витрати, особливо на теплоносії, сушку, для того, аби зберегти якість. Собівартість звісно зросте, але це не критично. Сьогодні в Україні можемо спостерігати поступове здорожчання продуктів, товарів, сировини, паливно-мастильних матеріалів. Звісно, таке підприємство, як ТОВ "П'ятидні", що отримує врожайність 80-90 центнерів пшениці з гектара, витримує такі цінові удари. Ми забезпечуємо себе метеріально-технічними засобами, нафтопродуктами, добривами, металом. Чому ніхто зараз не піднімає питання, що ціни на усі ці ресурси теж зростають? До прикладу, ми закупляли аміачну селітру на майбутній 2019 рік півтора місяці тому за ціною 6 300 грн., а сьогодні вона вже коштує 8 800 грн. Дизельне паливо ми навесні купували по 22-25 грн. Дорожчає валюта, за яку ми купуємо засоби захисту рослин, а в собівартості зерна вони разом з мінеральними добривами становлять левову частку. Мабуть, саме і тому є підстави говорити про незначне здорожчання хлібобулочних виробів".

Керівник СГПП "Рать" Віктор Шумський

Керівник СГПП «Рать» Віктор Шумський Керівник СГПП «Рать» Віктор Шумський

"Цьогоріч ми отримали хороший врожай зернових. Підстав для підняття цін на хлібобулочних виробів немає. Дощова погода лише затягнула жнива. На якість зерна і на врожай вона не вплинула, адже технологія була дотримана. На Волині бували випадки, коли жнивна кампанія тривала і упродовж довшого періоду та закінчувалася аж у вересні".

Генеральний директор ТОВ "Ковельський хлібокомбінат" Іван Смітюх

Генеральний директор ТОВ «Ковельський хлібокомбінат» Іван СмітюхГенеральний директор ТОВ «Ковельський хлібокомбінат» Іван Смітюх

"Сьогодні для ринку хлібобулочних виробів маємо достатньо зерна, аби забезпечити виробництво. Про дефіцит якісного зерна не йдеться. Цьогоріч ціна на хлібобулочні вироби зросте, тому що борошно здорожчало на 15 % . Відповідно хліб подорожчає на 5-7 % уже цього місяця. Така ситуація склалася через монополію виробників борошна, які регулюють ціни".

Читайте також: ДЕФІЦИТ ЗЕРНА: В УКРАЇНІ ХЛІБ МОЖЕ ЗДОРОЖЧАТИ НА 30%

Надрукувати
мітки:
коментарів