Через бездіяльність сільради громада на Волині ризикує залишитися без безплатної медицини

Середа, 08 серпня 2018, 18:18

На Волині депутати сільської ради хочуть залишити мешканців без безплатного медичного обслуговування.

Про це в мережі Facebook написала головний редактор UA in Krakow Ольга Менько.

Депутати Зеленської сільради не хочуть з бюджету сільської ради дофінансувати 30 тисяч, щоб покрити заробітну плату працівникам фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП).

Зі слів Ольги Менько, населення сільської ради – 2500 осіб. Оскільки процес об'єднання в ОТГ ще триває, то свого лікаря тут немає.

Дільниця, до якої належить сільська рада і яка обслуговується двома лікарями, має 8000 осіб. До одного лікаря максимально може подати декларацію 2000 осіб. Із Зеленської сільської ради до цих лікарів змогли заповнити декларацію трохи більше 10 % населення. А 90 % лікарів не мають. Можна спробувати записатися до інших лікарів, але значна їх частина вже має максимальну кількість пацієнтів.

"Тому наразі ФАПи цим селам потрібні. Адже страренька бабуся, яка має проблеми з тиском, таки може сюди дійти. А от їхати невідомо скільки кілометрів на прийом до лікаря (бо на своїй дільниці лікар вже зайнятий) їй буде складно. А якщо і не може дійти, то з ФАПу раніше міг прийти фельдшер на виклик. Так само він міг прийти до хворої дитини. Тепер не зможе", – йдеться в дописі.

На наступний квартал район отримав менше коштів, з яких може забезпечити роботу ФАПів. Тому звернувся до сільської ради з проханням дофінансувати 30 тис. грн на зарплати медикам, щоби мешканці Зеленої і Волі Ковельської й надалі могли отримати потрібне медичне обслуговування. Але депутати вирішили не дофінансовувати. Хоча, зі слів мешканців, надлишок бюджету в сільради становить 2 мільйони.

Медики працювати без зарплати відмовляються. Тому якщо депутати не проголосують на наступній сесії за дофінансування, вони залишать жителів сіл без доступу до безкоштовної медицини в сільській раді.

"Особливо хочеться звернути увагу на депутатку Ірину Мороз. Бо в розмові з одним із медиків ця пані дуже файно маніпулювала, говорячи, що медики не мають права припинити працювати, бо інакше вони порушать клятву Гіппократа. Чому б медикам не попрацювати без зарплати? Вони ж не люди, вони ж їсти не повинні. Та й питання ж не в тому, що цих грошей в сільської ради немає. А в тому, що частина депутатів вирішила, за словами пані Ірини, створити форсмажорну ситуацію, щоби налякати і показати, хто тут головний", – зазначила Ольга Менько.