Поділитись:

Ботсад у центрі Луцька хочуть реанімувати в парк-пам'ятку

Вівторок, 31 липня 2018, 20:00


Ботанічний сад, що біля дитячої залізниці в Луцьку на вулиці Шопена, вже давно не є фактично ботанічним садом. Хто має доглядати за цією територією, яке у неї майбутнє та чому територія парку стала меншою, обговорювали 31 липня під час публічної дискусії, яку організувала ГО "Центр.UA" в Луцьку.

Зі слів координаторки заходу Марії Доманської нині стоїть два головних питання щодо території: невідповідність території характеристикам ботанічного саду та юридична невизначеність, хто утримує цю територію.

На думку учасників громадської організації недогляд за парком призведе до подальшого виродження території, потенційної стихійної забудови та захаращеності. Нині це місце часто приваблює пияків та любителів покурити нарковмісні рослини.

Головний спеціаліст управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації Катерина Філюта зазначає, що це територія має статус об'єкта природно-заповідного фонду. В управлінні вважають, що цей статус потрібно зберегти, а ось категорію об'єкту змінити. А саме з ботсаду — на парк-пам'ятку садово-паркового мистецтва.

Різниця цих категорій у тому, що ботсад — це місце для наукових досліджень, а парк-пам'ятка має історичне підґрунття.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ МОЖЕ З'ЯВИТИСЯ ПАРК-ПАМ'ЯТКА САДОВО-ПАРКОВОГО МИСТЕЦТВА (ФОТО)

Для зміни потрібен указ президента, визначити, хто має охороняти територію і які будуть її межі. Для того, щоб розпочати процес потрібне відповідне рішення також з Луцької міської ради. Якщо все запустити, то термін виконання процедури з моменту запуску — приблизно рік.

Катерина Філюта каже, що вона не сумнівається, що дозвіл для зміни категорії дадуть, але необхідно визначити організацією, яка би охороняла цю територію. І ось тут поки що остаточної згоди немає.

Нині охоронні зобов'язання щодо ботсаду виписані на Східноєвропейський університет. Однак виш вже не перший рік клопоче про те, щоб відмовитися від території. Адже як повідомила колишня директорка ботсаду Оксана Соломанюк, з 10 гектарів, які були записані раніше, фактично залишилося 2,5 гектари землі.

Частиною території опікується дитяча залізниця, а частина — фактично самозахоплені під будівництво. Хоча у виші пояснюють, що жодних дозволів про забудову на території він не давав. Поки що відкараскатися від території університету не вдається. На початку 2000 цією справою мала би зайнятися структура виконавчої влади області, яка вже ліквідована. А нове управління екології попри те, що подавало відповідне клопотання, стикнулося з проблемою, що територію потрібно надати під чиюсь опіку. І вирішити це треба спільно з містом, адже це саме комунальна земля.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЗАБУТИЙ ПАРК У ЦЕНТРІ ЛУЦЬКА: ЯКЕ ЙОГО МАЙБУТНЄ?

Зі слів начальника управління екології Луцькради Анатолія Гламазди науковці комісійно підтверджували, що статусу ботанічного саду територія не відповідає ні складом, ні територією. Були наміри організувати таких сад на вулиці Потебні.

Радниця міського голови Мар'яна Сорочук констатує, що цю територію, як об'єкт рекреації потрібно зберегти. Нині є архітектурна група, яка готова працювати на проектом реконструкції цієї території. Можливо, територією опікуватиметься КП "Парки та сквери".

Долучитися до збереження зони готові і небайдужі лучани. Лучанка Юлія Марушко, яка близько 10 років проживає за кордоном, шкодує, що нині територія, особливо річка, на стільки захаращені.

"Лопухи, очерет і кропива — єдині рослині, які будують від станції "росинка" до кінцевої станції. Річки узагалі немає", - зазначила Юлія Марушко. Тож вона готова долучитися до покращення території.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ БОТАНІЧНУ ПАМ'ЯТКУ ПРИРОДИ ПЕРЕТВОРИЛИ НА СМІТНИК (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів