Супрун спростовує міфи про лікування печінки

Понеділок, 30 липня 2018, 19:34

Щоб печінка не захворіла на найпоширеніше захворювання печінки сучасності – жирову хворобу. Вона виникає, коли в печінкових клітинах порушується обмін речовин і це призводить до дистрофічних змін органу.

Є багато міфів щодо лікування цієї недуги. І їх разом із лікарем-гастроентерологом у Facebook спростовує в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

Зазвичай хвороба має безсимптомний характер, тому для пацієнтів стає несподіванкою, коли при проведенні ультразвукового дослідження вони чують: "У вас наявний "стеатоз або гепатоз печінки". Або ж при отриманні результатів аналізу крові встановлено підвищення печінкових проб.

Ці показники свідчать, що у печінці людини почалися зміни, викликані жировою дистрофією печінки. Вони можуть виникнути через 2 причини: вживанням алкоголю та надмірного відкладення вісцерального жиру – при ожирінні. Погана новина в тому, що це захворювання небезпечне. Воно може переходити у фазу запалення, що надалі може призвести до цирозу печінки або ж гепатоцелюлярної карциноми. Крім того, воно може сприяти виникненню цукрового діабету та серцево-судинним захворюванням, як інсульти та інфаркти.

Досить часто люди починають шукати диво-пігулку чи "курс крапельниць", але таке лікування не приносить стійкого ефекту та не позбуває самої причини захворювання.

І тут є хороша новина – здоровий спосіб життя допоможе вилікуватися! На сьогодні найефективнішим засобом у лікуванні жирової хвороби печінки є модифікація способу життя – зменшення маси тіла на 7-10 % шляхом дієтичних рекомендацій та занять спортом. І, звісно, обмеженням вживання алкоголю, якщо він є основним фактором захворювання.

Саме зміни способу життя за допомогою здорових дієтичних звичок та фізичної активності (ходьба мінімум 10 тисяч кроків на добу, аеробні тренування щонайменше 30-хвилинні тричі на тиждень) призводять до нормалізації рівня печінкових ферментів у сироватці крові, зменшення жирової інфільтрації печінки, зниження ступеня запалення печінки й також до зниження фіброзу печінки.

На жаль, жоден науковець світу ще не вигадав ліки, які замінять здоровий спосіб життя. Натомість у багатьох випадках це і є запорукою чудового самопочуття та довголіття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СУПРУН ПОСЯГНУЛА НА ГРИБИ: РАДИТЬ ВІДМОВИТИСЯ ВІД ДИКОРОСЛИХ