Поділитись:

Потужні зливи в сучасній Україні – через надмірне висушування боліт у Радянському Союзі

Неділя, 29 липня 2018, 16:20
Потужні зливи в сучасній Україні – через надмірне висушування боліт у Радянському Союзі

Через висушування боліт у Радянському Союзі в сучасній Україні відчуваються зміни клімату. Зокрема, відчуваються потужні зливи.

Про це в програмі "Громадського радіо", що присвячена проблемам температурних рекордів липня цього року у низці країн, повідомив професор, доктор біологічних наук Володимир Гандзюра.

"Ліси в Україні займали меншу територію, ніж військові об'єкти до початку 1991-го року. Але крім лісів не менш важливою проблемою є та, з якою в Радянському Союзі боролися 70 років, – з болотами. Саме болота є однією з вагоміших буферних систем, які підтримують гідрологічні цикли. Осушування боліт привело до того, що зливи стають "як з відра". Беремо сфагнум – найтиповіший мох боліт. Сфагнум накопичив в 30 разів більше води, ніж його суха маса. І потім протягом вегетаційного сезону він рівномірно перерозподіляє вологу, забезпечуючи рівномірність гідрологічного циклу. Ліси вирубаються в усьому світі, але те жахіття, яке твориться останнім часом в Україні, перевершило терпіння навіть наших іноземних друзів", - зазначив він.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Під час зливи у центрі Луцька завалилося дерево (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів