Поділитись:

Супрун посягнула на гриби: радить відмовитися від дикорослих

Неділя, 29 липня 2018, 15:05

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун радить відмовитися від споживання дикорослих грибів. З двох тисяч грибів, що ростуть в Україні, їстівними є не більше 500.
Рекомендації Центру громадського здоров'я поширила на своїй сторінці в мережі Фейсбук Супрун.

"В Україні ростуть майже 2000 видів шапинкових грибів. З них їстівними вважаються щонайбільше 500. Якщо ви збираєтесь в похід по гриби або шукаєте інгредієнти для нового рецепту - будьте дуже обережні. Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торговельний мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках", - написала Супрун.

Якщо все ж таки пішли по гриби - уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Супрун розповіла, як стати щасливішим

Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.

Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали. Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.

Не куштуйте сирі гриби. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути.

Готувати гриби потрібно першої доби після збирання і варити щонайменше три рази в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

Страви, приготовані з грибами, зберігаються в холодильнику не понад добу.

Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

Якщо у вас з'явився хоча б один із цих симптомів - терміново телефонуйте "103". Поки їде допомога, промийте шлунок простою водою (викличте блювання), пийте багато рідини та прийміть сорбенти. А також виконуйте рекомендації оператора 103.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 лютого 2024
29 січня 2024
17 січня 2024
02 січня 2024
01 січня 2024
20 грудня 2023
10:47
10 листопада 2023
02 листопада 2023
31 жовтня 2023
22 вересня 2023